Sernik z masłem orzechowym i rodzynkami

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Sernik to najlepsze ciasto na świecie. Często gości na moim stole. Ten sernik wyszedł mi bardzo pyszny. Prosty i szybki w wykonaniu. Wszystkie składniki przygotowane w jednej misce, do tortownicy i do pieczenia. Dla wielbicieli masła orzechowego. Polecam.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 10 dag masła lub margaryny
    3 jajka
    pół szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    50 dag sera na sernik ( u mnie taki w wiadereczku )
    2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
    pół szklanki rodzynek
    5 kopiastych łyżek masła orzechowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Sernik z masłem orzechowym i rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrami na puszystą masę, następnie wbijamy stopniowo po jednym jajku i ucieramy. Dodajemy ser, budynie w proszku i masło orzechowe, dokładnie ucieramy. Na koniec wsypujemy rodzynki i mieszamy.
  • 2. Masę serową przekładamy do tortownicy o średnicy około 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
  • 3. Sernik pieczemy w temperaturze 170 stopni do ładnego zrumienienia się przez około godzinę. Upieczony sernik studzimy. Ja zawsze studzę w piekarniku, a następnie zimny przekładam do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie sernik ładnie się kroi.
  • 4. Gotowy kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Tortownica o średnicy około 21 cm. Ser gotowy z wiadereczka, inny trzeba zmielić co najmniej dwa-trzy razy. Sernik można pokroić na 12 porcji.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masło orzechowe Rodzynki Ser biały Sery

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować