Marchewkowe muffinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. W międzyczasie marchew obrać i zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Do ciasta trzeba odmierzyć 2 szklanki.
Do jednej miski musimy przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, sodą, solą oraz z przyprawami (cynamon, imbir, gałka).
W drugiej, większej, misce wymieszać (rózgą lub mikserem na wolnych obrotach): olej, jajka, cukier, tartą marchewkę, aromat waniliowy. Następnie za pomocą łyżki wymieszać z mąką, która jest w misce pierwszej. Do przygotowanych foremek, na których dnie rozłożone są owoce żurawiny , wlewamy masę marchewkową (3/4 wysokości foremki). Na wierzchu położyć owoce żurawiny lub skórkę pomarańczową.
2.Muffinki należy piec ok.25 minut w temperaturze 180 stopni. Patyczek po włożeniu nie może być mokry. Wtedy muffinki będą dobre. :)
Komentarze