Sernik z karmelem

4.92 (167 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Hit
  • 1 godz. 40 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Pyszny serniczek bez pieczenia. Trochę pracochłonny ale efekt powalający! Polecam nie tylko wielbicielom serników ale też karmelu i orzeszków ziemnych!

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Spód:
    250g masła lub margaryny
    370g herbatników kakaowych

    Masa karmelowa:
    1 1/2 szkl cukru
    190ml wody
    250ml kremówki
    80g orzeszków ziemnych solonych

    Masa serowa:
    400g serka homogenizowanego naturalnego w temp. pokojowej
    100g białej czekolady
    1/2 szkl cukru pudru
    2/3 szkl kremówki
    4 łyżeczki żelatyny
    ok 4-5 łyżek zimnej wody

    Dekoracja:
    mleczna czekolada
Wystaw ocenę:

4.92 (167 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Snickers Desery Orzeszki

Sernik z karmelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sernik z masą karmelową i orzeszkami 1. Spód: Herbatniki rozdrobnić w woreczku za pomocą wałka. Masło rozpuścić i wlać do herbatników, wymieszać i wylepić dokładnie dno i boki tortownicy (śr. 22cm). Wstawić do lodówki.
  • Sernik z masa karmelową i orzeszkami 2. W tym czasie zrobić masę karmelową: cukier i wodę przełożyć do garnka i podgrzewać na niewielkim ogniu mieszając do czasu aż cukier się rozpuści. Zwiększyć ogień i zostawić na ok 15-20 minut. Pilnować aby pod koniec czasu w porę zdjąć z ognia bo karmel może się przypalić. Wlać śmietankę i podgrzewać jeszcze kilka minut na niewielkim ogniu mieszając. UWAGA: karmel będzie gotowy jeśli zauważymy, ze zaczyna gęstnieć. Najlepiej to sprawdzić przez wylanie kropli na talerz. Jeśli zastygnie to karmel jest gotowy.
  • Sernik z masą karmelową i orzeszkami 3. Karmel lekko przestudzić przez ok 15 minut i wrzucić orzeszki. Wymieszać i wylać na herbatnikowy spód. Wstawić do lodówki na ok 3 godziny.
  • 4. Masa serowa: Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić aby nieco przestygła. W misce zmiksować serki, śmietankę, cukier puder i białą czekoladę.
    Żelatynę wymieszać z zimną wodą i podgrzewać do rozpuszczenia. Przestudzić i wlać do masy serowej. Zmiksować. Masę wylać na karmel. Odstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
  • 5. Mleczną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wylać na serniczek formując fantazyjne esy-floresy. Odstawić do zastygnięcia.
  • Sernik z masą karmelową i orzeszkami ziemnymi 6. Zajadać ze smakiem!

Porady

Tortownicę warto owinąć folią. Jeśli wlejemy za ciepłą masę karmelową mogłaby ona lekko rozpuścić masło z pierwszej warstwy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Laureat konkursu Najlepszy sernik na portalu: http://www.przyslijprzepis.pl/konkursy/najlepszy-sernik-na-portalu PP_03-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować