To pyszny, delikatny rozpływający się w ustach sernik na kruchym spodzie z brzoskwiniami i kruszonką. Świetny pomysł zarówno na święta jak i różne przyjęcia.
30 min
Więcej niż 10 osób
Składniki:
Składniki: blacha ok. 30cm x 24cm
kruche ciasto:
• 400 g mąki pszennej,
• 250 g zimnego masła,
• 5 żółtek,
• 50g cukru pudru,
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa serowa:
• 125 g miękkiego masła,
• 200 g cukru,
• 1 łyżeczka cukru waniliowego,
• 3 jajka,
• 1 kg półtłustego twarogu,
• 2 łyżki skrobi ziemniaczanej,
wierzch ciasta:
• 5 białek,
• 150g cukru pudru,
• 960 g brzoskwiń z puszki,
Sernik z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.kruche ciasto: Do przesianej maki dodać posiekane nożem masło, żółtko, cukier puder i proszek do pieczenia, wszystko dokładnie wymieszać i wyrobić ciasto. Blachę wyłożyć ⅔ ciasta, równomiernie rozprowadzić na dnie formy i delikatnie ugnieść dłońmi. Piec ok. 25 min w temperaturze 200°C, aż ciasto nabierze złotego koloru.
Pozostałe ciasto odstawić do lodówki, będzie potrzebne na wierzch.
masa serowa: Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, stopniowo dodać jajka, następnie twaróg i skrobię. Wszystko miksować tylko do połączenia składników.
Masę serową przelać na podpieczony spód z kruchego ciasta.
wierzch ciasta: Białka ubić z cukrem pudrem do uzyskania konsystencji sztywnej piany. Brzoskwinie pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć równomiernie na powierzchni masy serowej. Następnie na brzoskwinie wyłożyć ubite białka i wyrównać. Wierzch ciasta posypać odłożonym wcześniej kruchym ciastem.
Piec ok. 60 min 180°C. Sernik pozostawić do ostygnięcia w wyłączonym piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach na 2 godz., następnie odstawić do lodówki na min. 3 godz. Smacznego!
Komentarze