Imprezowy wieniec z szynkami, serami i oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto: Do lekko podgrzanego mleka dodać pokruszone drożdże i cukier, dokładnie wymieszać.
Do przesianej mąki dodać pokrojone w kostkę miękkie masło, jajko, sól oraz przygotowany zaczyn. Wszystko dokładnie wyrobić, aby powstało jednolite ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, uformować w kulę, następnie rozwałkować na koło (o średnicy ok. 40 cm). Radełkiem lub ostrym nożem podzielić koło na 16 trójkątów. Na środku przygotowanej blachy postawić miseczkę (o średnicy ok. 10 cm), która będzie wyznaczała środek pierścienia. Dookoła miseczki ułożyć trójkąty z ciasta tak, aby nachodziły na siebie, a podstawami były zwrócone w stronę środka. Na cieście, dookoła postawionej miseczki, ułożyć starty ser mozzarella, a następnie oliwki, szynkę gotowaną, ser emmentaler, liście bazylii i szynkę szwarcwaldzką. Usunąć miseczkę. Wystające kawałki ciasta założyć do środka, zawijając końcówki pod spód wewnętrznej strony. Za pomocą pędzelka posmarować ciasto pozostałym 1 jajkiem roztrzepanym z 2 łyżkami mleka. Piec ok. 30 min (190°C). Czas pieczenia dostosować do swojego piekarnika. W tym czasie przygotować sos ranczerski mieszając wszystkie składniki razem. Smacznego!
Komentarze