Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami

5 (1 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób

To pyszne i puszyste paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami. Przepis ten sprawdzi się idealnie do barszczu lub jako samodzielne danie na Wigilijnym stole, ale nie tylko. Idealny również na różnego rodzaju przyjęcia.

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Składniki: na około 18 szt.
    Ciasto:
    • 270 g mleka + 1 łyżka do posmarowania,
    • ¾ łyżki cukru,
    • 15 g drożdży pokruszonych świeżych,
    • ok. 510 g mąki pszennej + do oprószenia blatu,,
    • 60 g miękkiego masła,
    • 1 łyżeczka soli
    Farsz:
    • 20 g grzybów, suszonych,
    • 500 g wody,
    • 550 - 570 g kapusty kiszonej, odsączonej z zalewy,
    • 100 g cebuli,
    • 15 g oleju,
    • 30 g masła,
    • 1 łyżeczka vegety ( najlepiej domowej),
    • 1 łyżeczka soli,
    • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego,
    • 1 jajko,
    • ziarna sezamu, do posypania pasztecików
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Paszteciki

Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto: Do lekko podgrzanego mleka dodać pokruszone drożdże i cukier, dokładnie wymieszać.
    Do przesianej mąki dodać pokrojone w kostkę miękkie masło, sól oraz przygotowany zaczyn. Wszystko dokładnie wyrobić, aby powstało jednolite ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia.
    Farsz:
    Suszone grzyby umieścić w większym naczyniu i zalać zimną wodą (może być woda z kranu). Miseczkę przykryj np. talerzykiem i odstawić w suche i chłodne miejsce na 8-12 godzin, a najlepiej na całą noc. Grzyby wchłoną część wody i zmiękną. Przecedzić i pokroić, wodę zostawić.
    Odciśniętą kapustę kiszoną posiekać nożem. Cebulę drobno posiekać.
    Na nagrzaną patelnię wylać olej, dodać masło i podsmażyć cebulę. Następnie dodać kiszona kapustę, pokrojone grzyby, wodę z grzybów i przyprawy, gotować około godziny. Polecam co 20-30 minut dokładnie wymieszać kapustę w garnku. Po godzinie zdjąć przykrywkę i smażyć przez około 20 minut. Nadmiar wody odparuje, a składniki odrobinę się zarumienią. Farsz przestudzić.
    Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, podzielić na 3 części. Jedną część rozwałkować na kształt prostokąta (20 x 30 cm), na grubość 3-4 mm. Na środku, wzdłuż całej długości prostokąta rozsmarować ⅓ farszu. Ciasto zwinąć, zaczynając od dłuższego boku. Brzegi ciasta zlepić tak, aby powstał rulon z nadzieniem w środku. Ułożyć na oprószonym mąką blacie łączeniem ciasta do dołu. Czynności powtórzyć dla pozostałych 2 części ciasta. Zwinięte rulony ciasta z nadzieniem przykryć ściereczką kuchenną, odstawić na 15 min do wyrośnięcia.
    Każdy rulon pokroić ukośnie na 4-5 cm kawałki. Paszteciki przełożyć na przygotowaną blachę, zachowując 5 cm odstępy. W miseczce roztrzepać jajko z 1 łyżką mleka, następnie posmarować paszteciki za pomocą pędzelka. Wierzch pasztecików posypać sezamem. Piec 15-20 min (200°C), do uzyskania złotobrązowego koloru. Po upieczeniu paszteciki ostudzić na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Drugie śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować