Sernik tradycyjny

4.5 (212 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Sernik, który często piekę na różne okazje. Jest po prostu dobry.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    30 dag mąki pszennej
    15 dag masła lub margaryny
    10 dag cukru pudru
    2 jajka
    cukier wanilinowy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    Masa serowa:
    1 i 1/2 kg twarogu tłustego
    25 dag masła
    2 szklanki cukru
    6 jajek
    1 cukier wanilinowy
    1 budyń śmietankowy
    2 łyżki kaszy manny
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    Ponadto:
    słoiczek dżemu truskawkowego lub innego
    rodzynki
    rum
Wystaw ocenę:

4.5 (212 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery Ciasto

Sernik tradycyjny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto zagnieść, rozwałkować i wyłożyć na blachę o wym. 21x33 cm. Posmarować dżemem.
  • 2. Masło utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym oraz żółtkami, dodać resztę składników, na końcu ubitą pianę z białek .Wymieszać, dodać rodzynki namoczone w rumie i wyłożyć masę serową na ciasto. Piec ok.1 godziny w 180 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować