Sernik tradycyjny

  • wyświetlono: 6406 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

W ostatniej chwili, gdy okazało się że przepis mamy niestety nie został przeze mnie zapisany, musiałam szukać innego i ten przepis świetnie się sprawdził.

peggi
  • 150min

Składniki

Składniki na blachę 25 x 35

Na spód:
1,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 żółtka
1 łyżka śmietany 18%
1 cukier wanilinowy (16g)
szczypta soli

Masa serowa:
1,5 kg sera twarogowego półtłustego (u mnie 1 kg President i 0,5 kg Garwolińskiego)
250g margaryny (o temp. pokojowej)
2 szklanki cukru pudru
1 opakowanie budyniu śmietankowego (nie słodzonego)
1 kopiasta łyżka kaszy manny błyskawicznej
9 żółtek
9 białek
szczypta soli
100 g rodzynek

masło do posmarowania blachy

Sposób przygotowania przepisu:

Sernik tradycyjny

  • 1. Wszystkie składniki potrzebne do wykonania spodu sernika mieszamy, zagniatamy do momentu połączenia się, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki (na minimum 1 godzinę).
  • 2. W dużym naczyniu (miska, garnek) ucieramy margarynę stopniowo dodając cukier puder - miksujemy do uzyskania puszystej masy. Dalej ucierając dodajemy po jednym żółtku, po czym stopniowo dodajemy ser twarogowy. Po wmieszaniu całego sera dodajemy budyń wraz z kaszą manną.
  • 3. Ciasto na spód sernika wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy na grubość max 0,5 cm. Blachę smarujemy dokładnie masłem i wykładamy ją rozwałkowanym ciastem (ja wykładałam tylko spód bez brzegów i trochę ciasta mi zostało więc je zamroziłam). Ciasto nakłuwamy widelcem i podpiekamy przez około 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Wierzch ma być lekko zarumieniony. Wyjmujemy i lekko studzimy.
  • 4. Rodzynki namaczamy w gorącej wodzie. Po około 10 minutach odcedzamy i odstawiamy.
  • 5. Białka wraz z solą ubijamy na sztywną pianę i i delikatnie łączymy z masą serową (za pomocą łyżki). Dodajemy rodzynki i jeszcze raz delikatnie mieszamy.
  • 6. Masę serową wykładamy na przestudzony spód i wyrównujemy powierzchnię łyżką. Ciasto powinno wypełniać blachę po brzegi.
  • 7. Pieczemy przez 70 minut w temperaturze 180 stopni. Jeśli wierzch sernika zbyt szybko zbyt szybko się przyrumieni przykryj go folią aluminiową.
  • 8. Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim sernik na kolejne 15 minut. Po tym czasie otwieramy drzwiczki piekarnika, pozostawiając w nim sernik na dalsze 20 minut. W ten sposób unikniemy szybkiego opadnięcia i popękania wierzchu ciasta.
  • 9. Wyjmujemy sernik z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakisernikSwiateczne ciastosernik na kruchym spodziesernik tradycyjne

Komentarze

Podobne przepisy

Sernik tradycyjny

Dodane przez: iza15252

Sernik tradycyjny

Piekę go w niedzielę i święta a...

image-1ymfhcp

Dodane przez: elapolo

Tradycyjny sernik w polewie czekoladowej

Któż nie lubi serników, w każdej...

Tradycyjny sernik

Dodane przez: natalieb88

Tradycyjny sernik z polewą kakaową

Najlepszy jaki do tej pory jadłam,...

karpatka

Dodane przez: bieniaszka

Karpatka tradycyjna

Proste do wykonania, tradycyjne...

kutia

Dodane przez: agarybak76

Tradycyjna kutia

Słodki deser, którego nie może...

Murzynek

Dodane przez: Milena127

Tradycyjny Murzynek

Tradycyjne i popularne kakaowe...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE