Sernik tradycyjny

4.5 (181 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Sernik taki jaki lubię, mocno wilgotny, delikatny, puszysty, bez zbędnych dodatków.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 kg twarogu (ja użyłam twarogu z wiaderka)
    200 g masła
    250 g drobnego cukru
    4 duże jajka
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    aromat waniliowy lub rumowy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    bakalie
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Sernik tradycyjny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sernik tradycyjny 1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

    Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy po jednym żółtku (białka odkładamy) a następnie po łyżce twarogu. Miksujemy. Kiedy masa jest jednolita dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy bakalie.
  • Sernik tradycyjny 2. Białka ubijamy na sztywno. Za pomocą drewnianej łyżki lub szpatułki łączymy je z masą serową.
  • Sernik tradycyjny 3. ortownicę o średnicy 26cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy masę serową, wyrównujemy. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170º. Pieczemy ok 60 minut. Upieczone ciasto pozostawiamy w piekarniku do całkowitego wystudzenia (po ok 20 minutach możemy lekko uchylić drzwiczki).

    Zimny sernik możemy polać polewą czekoladową lub lukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować