Ciasto krówkowe z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić z szczyptą soli i cukrem, dodać żółtka. Do ubitej masy jajecznej wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, olej i wymieszać. Ciasto wylać do foremki o wym. 21x33 cm, wyłożonej pergaminem. Piec w temp. 170 stopni ok. 40 minut.
2.Śmietankę ubić, pod koniec ubijania dodać serek mascarpone i masę krówkową. Żelatynę namoczyć w 1/4 szklanki przegotowanej wody, podgrzać do rozpuszczenia mieszając. Mocno ciepłą żelatynę połączyć stopniowo z ubitą śmietaną.
3.Biszkopt nasączyć przygotowanym ponczem, wyłożyć na to piankę krówkową, następnie poukładać herbatniki. Na herbatnikach rozsmarować podgrzaną masę krówkową z puszki. Wierzch ciasta posypać orzechami. Całość schłodzić.
Komentarze