Ciasto krówkowe z orzechami

5 (2 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób

Pianka z serka mascarpone i śmietanki na biszkopcie, pokryta masą krówkową i orzechami

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek
    5 łyżek cukru
    5 łyżek mąki krupczatki
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka oleju
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Pianka krówkowa:
    1/2 L śmietanki 30%
    250 g serka mascarpone
    3 łyżki masy krówkowej z puszki
    3 łyżeczki żelatyny
    1 łyżka likieru amaretto (opcjonalnie)

    Poncz:
    1/2 szklanki wody
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka likieru amaretto

    Ponadto:
    250 g herbatników
    pozostała zawartość masy krówkowej w puszce
    ok. 250 g posiekanych orzechów włoskich
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Ciasto krówka

Ciasto krówkowe z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić z szczyptą soli i cukrem, dodać żółtka. Do ubitej masy jajecznej wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, olej i wymieszać. Ciasto wylać do foremki o wym. 21x33 cm, wyłożonej pergaminem. Piec w temp. 170 stopni ok. 40 minut.
  • 2. Śmietankę ubić, pod koniec ubijania dodać serek mascarpone i masę krówkową. Żelatynę namoczyć w 1/4 szklanki przegotowanej wody, podgrzać do rozpuszczenia mieszając. Mocno ciepłą żelatynę połączyć stopniowo z ubitą śmietaną.
  • 3. Biszkopt nasączyć przygotowanym ponczem, wyłożyć na to piankę krówkową, następnie poukładać herbatniki. Na herbatnikach rozsmarować podgrzaną masę krówkową z puszki. Wierzch ciasta posypać orzechami. Całość schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować