Sernik tradycyjny

4.5 (160 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Mój pierwszy sernik.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Ciasto:

    - 250 g mąki
    - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 120 g cukru pudru
    - 2 łyżeczki cukru waniliowego
    - 1 jajko
    - 125 g miękkiej margaryny
    - szczypta soli

    Masa twarogowa:

    - 1 opakowanie twarogu 1 kg
    - 250 g miękkiego masła
    - 6 jajek
    - 300 g cukru pudru
    - 2 łyżeczki cukru waniliowego
    - opakowanie budyniu śmietankowego
    - kakao
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik tradycyjny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto zagnieść. Ciasto wstawić na 30 min. do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować i ułożyć na blaszce. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20-25 min. w temp. 190 stopni.
  • 2. Masło utrzeć w makutrze. Dodać twaróg. Żółtka utrzeć ze szklanką cukru pudru oraz cukrem waniliowym. Białka ubić na sztywno. Do masy twarogowej dodać utarte żółtka, budyń na końcu białka. Delikatnie wymieszać.
  • 3. Ciasto posypać kakao. Masę sernikową nałożyć na podpieczone ciasto, wyrównać.
    Piec około 60-70 min. w temp. 180 stopni (piekarnik powinien być podgrzany).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować