Sernik tradycyjny z kratką z ciasta. Sprawdzony przepis wiele razy :) musi się udać zawsze i każdemu!. Zabieramy się za pieczenie:)
3 godz.
Składniki:
Składniki na ciasto:
3 szk mąki
kostka margaryny
pół szklanki cukru pudru
3 żółtka
łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki oleju
Składniki na masę serową:
1,2 kg sera białego, najlepiej z targu, a nie sklepowego, a jeśli już kupujemy w sklepie to trzeba szukać twardego - jak najmniej przerobionego sera, ser gotowy z wiadereczka kupiony w markecie nie da tego samego efektu co wiejski ser
8 - 10 jaj - idealnie było by również gdyby to były wiejskie jajka
1 i 1/2 szklanki cukru
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
skórka otarta z cytryny
rodzynki
owoce kandyzowane (dodatki wedle upodobania:)
cukier waniliowy
pół kostki masła lub margaryny - roztopić i pozostawić do wystygnięcia
Sernik tradycyjny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto wykonanie:
Ciasto zagnieść, podzielić na pół. Jedną część wykładamy spód blaszki, a drugą część ciasta przeznaczamy na zdobienie wierzchu sernika.
Ser:
Wykonanie:
Żółtka oddzielić od białek, utrzeć z cukrem do białości, i po trochę dodawać dwu krotnie zmielony ser. Dodajemy budyń, roztopioną wystudzoną margarynę, rodzynki, cukier waniliowy. Ścieramy skórkę z całej cytryny na drobnych oczkach. Następnie ubijamy na twardo pianę z wszystkich białek i całość delikatnie mieszamy łyżką. Masę serową wylewamy do foremki na wyłożone na spód ciasto. Następnie resztę ciasta wałkujemy i tworzymy na wierzchu sernika kratkę. Temperatura pieczenie ok 200 stopni przez ok 1 i 1/2 godz, po upieczeniu zostawiamy uchylone dzrzwiczka piekarnika aby spokojnie i powoli ciasto wystygło.
Komentarze