Sernik śmietankowy z malinami na ciepło

4.48 (176 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pyszny, kremowy sernik polany ciepłymi malinami.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Spód:
    - mąka pszenna: 110 gramów
    - masło: 10 dekagramów
    - żółtka: 2 sztuki
    - cukier puder: 10 dekagramów
    MASA SEROWA::
    - twaróg śmietankowy: 2 kilogramy
    - jajka: 10 sztuk
    - cukier: 2 szklanki
    - serek mascarpone: 500 gramów
    - aromat waniliowy: 0.5 łyżeczki
    - budyń śmietankowy: 1 opakowanie
    - sok z cytryny: 1 sztuka
    Sos:
    - Maliny mrożone: 500 gramów
    - cukier: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

4.48 (176 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik śmietankowy z malinami na ciepło - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na spód ugniatamy na ciasto, rozwałkowujemy je i wykładamy na blachę uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia.
  • 2. Składniki masy serowej umieszczamy w dużej misie i wszystkie razem łączymy ze sobą przy pomocy miksera – krótko mieszamy tylko do połączenia składników. Tak przygotowaną masę wylewamy na blachę wyłożoną ciastem.
  • 3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy ciasto i pieczemy ok 70 min, pod kratkę z ciastem wkładamy naczynie z gorącą wodą, aby parowała w trakcie pieczenia. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i nie otwierając go zostawiamy w nim sernik do ostudzenia na ok. 30-40 minut. Po tym czasie uchylamy piekarnik i studzimy jeszcze 20 minut. Wyjmujemy ciasto z piekarnika i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia, można także wstawić je na noc do lodówki aby 'stężało'.
  • 4. Maliny przekładamy do garnka, dodajemy cukier i podgrzewamy na małym ogniu krótko – tylko podgrzewamy ale nie doprowadzamy do wrzenia. Kawałki sernika polewamy ciepłym sosem malinowym i podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować