Sernik śmietankowy z malinami na ciepło - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki na spód ugniatamy na ciasto, rozwałkowujemy je i wykładamy na blachę uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia.
2.Składniki masy serowej umieszczamy w dużej misie i wszystkie razem łączymy ze sobą przy pomocy miksera – krótko mieszamy tylko do połączenia składników. Tak przygotowaną masę wylewamy na blachę wyłożoną ciastem.
3.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy ciasto i pieczemy ok 70 min, pod kratkę z ciastem wkładamy naczynie z gorącą wodą, aby parowała w trakcie pieczenia. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i nie otwierając go zostawiamy w nim sernik do ostudzenia na ok. 30-40 minut. Po tym czasie uchylamy piekarnik i studzimy jeszcze 20 minut. Wyjmujemy ciasto z piekarnika i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia, można także wstawić je na noc do lodówki aby 'stężało'.
4.Maliny przekładamy do garnka, dodajemy cukier i podgrzewamy na małym ogniu krótko – tylko podgrzewamy ale nie doprowadzamy do wrzenia. Kawałki sernika polewamy ciepłym sosem malinowym i podajemy.
Komentarze