Do miski wsyp mąkę, cukier, proszek do pieczenia, żółtka, i margarynę pokrojoną na mniejsze kawałki. Zagnieć ciasto. Jeśli będzie zbyt suche należy dodać kilka łyżek gęstej śmietany. Blaszkę smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. Wylepiamy dno i brzegi ciastem.
Masa serowa:
Jajka miksujemy z cukrem. Następnie dodajemy po łyżce sera (nie mielonego!), proszek budyniowy, olej, sok z cytryny. Gdy wszystko się dobrze połączy wlewamy pomału letnie mleko. Łączymy składniki i wylewamy na ciasto.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i pieczemy 60 minut.
Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę.
Wykładamy równomiernie na ciasto i pieczemy jeszcze 15 - 20 minut.
Porady
Ja ostatnio trochę za długo przytrzymałam sernik w piekarniku i nie wyszła mi rosa, dlatego ten podany przeze mnie czas jest raczej wystarczający i nie ma potrzeby go przedłużać.
Komentarze