Sernik pomarańczowo - dyniowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Halloweenowy sernik !! Wilgotny, smaczni i niepowtarzalny !

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki czekoladowego spodu:

    80g masła
    80g gorzkiej czekolady
    70g cukru
    1 jajko
    65g mąki

    Masa sernikowa :

    4 całe jajka
    2 żółtka
    1 szklanka pure dyniowego
    1 kg twarogu trzykrotnie mielonego
    1/4 szklanki soku z pomarańczy
    3/4 szklanki cukru
    3/4 szklanki mąki pszennej
    Strata skórka pomarańczy
    1/2 Budyniu waniliowego

    Dodatkowo:

    Serek mascarpone 400g
    Cukier waniliowy
    Aromat pomarańczowy lub cytrynowy
    Barwnik spożywczy pomarańczowy

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik pomarańczowo - dyniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie spodu czekoladowego:

    1. Tortownicę o średnicy około 24 -26cm wykładamy papierem do pieczenia, zapinamy obręcz wystawiając papier poza nią. Boki tortownicy smarujemy masłem. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180ºC.

    2. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Masło ucieramy około 7 minut z cukrem, aż będzie mocno puszyste. W małej misce ubijamy jajko, by było dobrze spienione. Na koniec łączymy wszystkie składniki zaczynając od przestudzonej czekolady z ubitym masłem, następnie dodajemy mąkę a na koniec ubite jajko.

    3.Ciastem wypełniamy formę i podpiekamy w piekarniku około 7-10 minut - na wierzchu powinna pojawić się cienka skorupka. Wyjmujemy tortownicę ale nie wyłączamy piekarnika.

    Przygotowanie masy sernikowej

    4. Żółtka utrzeć z cukrem na puszek następnie dodać pure dyniowe, ser oraz sok z pomarańczy, skórkę z pomarańczy - połączyć składniki. W drugiej misce ubić jajka i dodać do masy serowej - zmiksować na końcu dodać mąkę wymieszaną z budyniem.

    5. Na podpieczony spód wylewamy masę serową i wstawiamy ponownie do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 C ok 60-70 minut.

    6. Po upieczeniu wyjmujemy sernik z piekarnika i pozostawiamy go do wystudzenia w tortownicy. Najlepiej jak by poleżał przynajmniej 12h.

    Przygotowanie serka

    7. Serek mascarpone wymieszaj z barwnikiem pomarańczowym, cukrem waniliowym i odrobiną aromatu pomarańczowego lub cytrynowego.

    8. Na koniec udekoruj wedle gustu. Możesz również udekorować sernik dowolną polewą czekoladową .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Halloween

Podobne przepisy

To może cię zainteresować