masa serowa:
500 g mielonego twarogu
250 g puree z dyni
100 g masła
3 łyżki cukru
2 łyżki cukru z wanilią
1/4 szkl. mleka
2 jajka
2 budynie śmietankowe
Sernik dyniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywną pianę,miksując dodawać cukier i po jednym żółtku. Mąkę,kakao i proszek wymieszać razem,przesiać przez sito i delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Okrągłą tortownicę o śred. 24 cm wyłożyć (tylko dno) papierem do pieczenia,przelać ciasto,włożyć do piekarnika nagrzanego do 180* i piec 30 minut.
Tortownicę wyłożyć folią aluminiową i ułożyć biszkopt.
2.W garnku roztopić masło i cukier,podgrzewać do momentu aż cukier się rozpuści,dodać twaróg i puree,wymieszać dokładnie i zagotować. W miseczce zmieszać mleko z jajkami i budyniem,wlać do gotującej się masy serowej i gotować mieszając aż masa porządnie zgęstnieje. Gorącą masę wylać na biszkopt,wyrównać i odstawić do wystygnięcia. Kiedy masa serowa będzie zimna sernik wstawić jeszcze na 2-3 godziny do lodówki. Przed podaniem na wierzch zetrzeć czekoladę.
Komentarze