Sernik dyniowy

4.5 (162 ocen)

  • 3 godz.

Ten sernik to takie jesienne słońce na talerzu a to za sprawą dyni,która go tak pięknie ubarwiła.

  • 3 godz.

Składniki:

  • biszkopt:
    2 jajka
    3 łyżki cukru
    2 łyżki mąki
    2 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku

    masa serowa:
    500 g mielonego twarogu
    250 g puree z dyni
    100 g masła
    3 łyżki cukru
    2 łyżki cukru z wanilią
    1/4 szkl. mleka
    2 jajka
    2 budynie śmietankowe

    ponadto:
    4 kostki czekolady deserowej
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik dyniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywną pianę,miksując dodawać cukier i po jednym żółtku. Mąkę,kakao i proszek wymieszać razem,przesiać przez sito i delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Okrągłą tortownicę o śred. 24 cm wyłożyć (tylko dno) papierem do pieczenia,przelać ciasto,włożyć do piekarnika nagrzanego do 180* i piec 30 minut.

    Tortownicę wyłożyć folią aluminiową i ułożyć biszkopt.
  • 2. W garnku roztopić masło i cukier,podgrzewać do momentu aż cukier się rozpuści,dodać twaróg i puree,wymieszać dokładnie i zagotować. W miseczce zmieszać mleko z jajkami i budyniem,wlać do gotującej się masy serowej i gotować mieszając aż masa porządnie zgęstnieje. Gorącą masę wylać na biszkopt,wyrównać i odstawić do wystygnięcia. Kiedy masa serowa będzie zimna sernik wstawić jeszcze na 2-3 godziny do lodówki. Przed podaniem na wierzch zetrzeć czekoladę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować