Sernik gotowany z pijan膮 艣liwk膮
Polecam w szczeg贸lno艣ci na 艢wi臋ta pyszny, mi臋ciutki i szybki do przygotowania serniczek. Smak podkre艣la biszkopt z korzenn膮 przypraw膮 oraz cynamonem... Zapachnia艂o 馃槉
Sernik gotowany z pijan膮 艣liwk膮
馃槉 - jak zrobi膰?
Spos贸b przygotowania:
1.Biszkopt: Bia艂ka ubi膰 na sztywno ze szczypt膮 soli, dodawa膰 po jednym 偶贸艂tku. Kolejno przesian膮 m膮k臋 wymieszan膮 z proszkiem do pieczenia i kakao. Na ko艅cu cynamon oraz przypraw臋. Piec w 160 st. C przez ok 35 min ( lub do suchego patyczka ).
Po wystudzeniu przekroi膰 na p贸艂, blaty posmarowa膰 powid艂ami 艣liwkowymi.
Ser gotowany: Mi臋kkie mas艂o utrze膰 z cukrem, dodawa膰 po jednym 偶贸艂tku, kolejno zmielony bia艂y ser i na koniec pian臋 z bia艂ek - wymiesza膰. Mas臋 serow膮 prze艂o偶y膰 do wi臋kszego rondelka, zagotowa膰 mieszaj膮c by nic si臋 nie przypali艂o. Do gotuj膮cej si臋 masy wla膰 rozrobione w mleku budynie, gotowa膰 na ma艂ej mocy palnika do momentu a偶 ca艂o艣膰 stanie si臋 g臋sta. Odstawi膰 do przestudzenia. Jeszcze ciep艂ym prze艂o偶y膰 nasz biszkopt - najlepiej ciasto umie艣ci膰 w formie lub rancie. Sch艂odzi膰 w lod贸wce.
艢mietank臋 podgrza膰 ( uwaga by nie zagotowa膰 ). Do gor膮cej doda膰 po艂aman膮 czekolad臋, wymiesza膰 do ca艂kowitego rozpuszczenia i odstawi膰 do przestudzenia.
W tym czasie pokroi膰 艣liwki w cienkie paski. 艢liwki oraz rodzynki namoczy膰 w w贸dce lub spirytusie. Odstawi膰 na ok 2 godziny ( czynno艣膰 t臋 mo偶na zrobi膰 przed upieczeniem biszkoptu ).
Nast臋pnie delikatnie ods膮czy膰, ul偶y膰 na g贸rze ciasta i ca艂o艣膰 pola膰 polew膮.
Odstawi膰 do sch艂odzenia.
SMACZNEGO !!!
Komentarze