Kremowy sernik cytrynowy z nutką wanilii i białą czekoladą na kruchym ciasteczkowym spodzie
Składniki:
120 g ciastek Digestive
120 g ciastek maślanych np. Łakotki
60 g masła
250 g białej czekolady
400 g serka śmietankowego np. Philadelphia
2 jajka
½ cytryny
150 ml kwaśnej śmietany
1 łyżka cukru waniliowego
Sernik cytrynowy z białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciastka (osobno Digestive i osobno maślane) wkładamy do woreczka i za pomocą wałka rozkruszamy na konsystencję gruboziarnistego piasku. Masło rozpuszczamy w garnuszku, dodajemy potarkowaną skórkę z cytryny. Jedną połową masła zalewamy ciastka Digestive i dobrze mieszamy. Drugą połową zalewamy ciastka maślane. Masę z ciastek maślanych wykładamy na dno formy (20 cm średnicy), mocno dociskając. To samo robimy z ciasteczkami Digestive, które układamy na wierzch i również dobrze dociskamy. Czekoladę tarkujemy na tarce o drobnych oczkach. Serek łączymy z jajkami, cukrem waniliowym, śmietaną, sokiem wyciśniętym z cytryny (około 2 łyżki) i wsypujemy czekoladę. Miksujemy na gładką masę, którą układamy na ciastka w formie. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Podajemy ostudzony.
Komentarze