Serniczki z truskawkami w szklankach

4.5 (181 ocen)

To raczej deser niż typowy sernik, ale stanowi doskonałą alternatywę, kiedy mamy ochotę na to ciasto, a nie chce nam się go piec. Chrupiący spód z pełnoziarnistych płatków, aksamitna masa serowa i gęsty, truskawkowy sos - poezja! Idealny niedzielny deser, czy zwieńczenie walentynkowego wieczoru.

Składniki:

  • Masa serowa:
    - 30 dag twarogu,
    - 2 łyżki mascarpone lub serka śmietankowego,
    - 1/3 szklanki jogurtu naturalnego,
    - 2 łyżki cukru pudru,
    - opakowanie cukru waniliowego.
    Sos:
    - 35 dag truskawek (mogą być mrożone),
    - 1 łyżka cukru,
    - ok. 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny.
    Spód:
    - szklanka płatków pełnoziarnistych.
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Serniczki z truskawkami w szklankach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sos: Truskawki (jeżeli używamy mrożonych owoców, wcześniej je rozmrażamy i osączamy na sicie) rozgniatamy widelcem (lub tłuczkiem do ziemniaków), przekładamy do garnuszka, zasypujemy łyżką cukru, dodajemy sok z cytryny, podgrzewamy mieszając, do momentu aż sos stanie się gęstszy. Studzimy.
  • 2. Masa serowa: Twaróg mielimy lub przecieramy przez sito. Ucieramy z mascarpone, jogurtem naturalnym, cukrem pudrem i cukrem waniliowym na gładką masę.
  • 3. Spód: Płatki lekko rozkruszamy.
  • 4. Przygotowujemy 4 ładne szklanki. Na dno każdej ze szklanek wsypujemy po 2-3 łyżki płatków i układamy na przemian warstwy masy serowej i sosu truskawkowego (po 2), dekorujemy według uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Truskawki Twaróg Płatki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować