Schab ze śliwką i morelą

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Pyszny i prosty w przygotowaniu schab znakomity na przyjęcia i świąteczny stół. Schab mięsa podkreśliłam suszonymi owocami, dlatego użyłam minimalną ilość przypraw do marynaty.

Składniki:

  • 1,8 kg schabu
    120 g suszonych moreli
    120 g suszonych śliwek

    Marynata:
    sól i pieprz
    2 łyżki miodu
    czosnek granulowany
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Schab ze śliwką i morelą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab umyć, oczyścić z błon i osuszyć ręcznikiem papierowym. Długim ostrym nożem zrobić w nim dwa nacięcia wzdłuż kawałka mięsa. Do jednego z otworów włożyć suszone śliwki, do drugiego morele. Z miodu, soli, pieprzu i czosnku zrobić marynatę, którą bardzo dokładnie natrzeć mięso. Mięso zawinąć szczelnie w folię aluminiową i odstawić na 24 h do lodówki. Po tym czasie wyjąć mięso z lodówki. Piekarnik rozgrzać do 180 st C i wstawić do niego mięso. Piec przez 2 godziny. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić i znów wstawić na całą noc do lodówki, aby mięso stężało. Podawać na zimno pokrojony w plasterki. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować