Schab z kokosem

4.5 (161 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Mięso jest bardzo kruche. Ma smak słodko-kwaśny z pikantną nutką chili.

Składniki:

  • ● 50 dag schabu bez kości
    ● 2 czerwone cebule
    ● 6 ząbków czosnku
    ● 1 szkl. bulionu
    ● 400 ml mleczka kokosowego
    ● sok z 1/2 cytryny
    ● 3/4 szkl. wiórków kokosowych
    ● łyżeczka kurkumy
    ● 2 łyżeczki curry
    ● 1/3 łyżeczki chili
    ● olej
    ● sól, pieprz
    ● 20 dag ryżu
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Potrawka

Schab z kokosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czosnek i cebule obieramy. Cebule kroimy w krążki, czosnek drobno siekamy.
  • 2. Schab myjemy, osuszamy i kroimy w paski. Dodajemy 1/2 czosnku, oprószamy pieprzem i zalewamy 100 ml mleczka kokosowego. Chłodzimy ok. godziny.
  • 3. Cebulę podsmażamy na oleju na małym ogniu. Dodajemy pozostały czosnek, chili, curry i kurkumę. Mieszamy. Dodajemy schab i dokładnie mieszamy. Dusimy ok. 20 minut. Następnie wlewamy bulion i zwiększamy ogień. Oprószamy łyżką wiórków i gotujemy, aż bulion odparuje.
  • 4. Wlewamy pozostałe mleczko kokosowe i sok z cytryny. Mieszamy i dusimy 30 minut. Wsypujemy resztę wiórków i dusimy jeszcze kilka minut.
  • 5. Ryż gotujemy na sypko w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy. Podajemy do mięsa.

Porady

Rady redakcyjnej kucharki Krystyny ● Schab można zastąpić filetem z kurczaka lub indyka. ● Smak potrawy złagodzimy, gdy dodamy pokrojoną cukinię lub bakłażana. ● Mleczko kokosowe zrobimy samodzielnie, zalewając 20 dag wiórków 2 szklankami mleka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_04-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować