Kebabowy schab

4.94 (159 ocen)

Pyszny, upieczony w piekarniku schab o smaku kebaba. Tak przygotowane mięso można podać z frytkami i surówką.

Składniki:

  • 400g schabu
    2 duże czerwone cebule
    przyprawa gyros
    2 łyżki majonezu
    4 łyżki keczupu
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.94 (159 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kebab

Kebabowy schab - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab myjemy, kroimy w plastry i rozbijamy cienko tak jak na kotlety schabowe. Obsypujemy przyprawą gyros. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
  • 2. Cebulę kroimy w plastry lub półplastry. Podsmażamy na łyżce rozgrzanego oleju (dzięki temu po upieczeniu cebula będzie miękka).
  • 3. Przygotowujemy sos: keczup mieszamy z majonezem, doprawiamy do smaku solą i obficie pieprzem.
  • 4. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy cienko sosem. Układamy plastry schabu, ponownie smarujemy sosem, wykładamy cebulę. W ten sam sposób układamy kolejne warstwy, aż do wyczerpania składników. Na górze powinna znaleźć się warstwa sosu i cebula.
  • 5. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez 1 godzinę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować