Kebabowy schab - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab myjemy, kroimy w plastry i rozbijamy cienko tak jak na kotlety schabowe. Obsypujemy przyprawą gyros. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
2.Cebulę kroimy w plastry lub półplastry. Podsmażamy na łyżce rozgrzanego oleju (dzięki temu po upieczeniu cebula będzie miękka).
3.Przygotowujemy sos: keczup mieszamy z majonezem, doprawiamy do smaku solą i obficie pieprzem.
4.Dno naczynia żaroodpornego smarujemy cienko sosem. Układamy plastry schabu, ponownie smarujemy sosem, wykładamy cebulę. W ten sam sposób układamy kolejne warstwy, aż do wyczerpania składników. Na górze powinna znaleźć się warstwa sosu i cebula.
5.Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez 1 godzinę.
Komentarze