Schab duszony z warzywami

4.5 (160 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Kruche paseczki schabu uduszone z porem, marchewką i cukinią. Pyszne!

Składniki:

  • 350 g schabu w plastrach
    100 g białej części pora (po oczyszczeniu)
    1 duża marchew (ok. 200 g)
    1/2 cukinii (ok. 150 g)
    2 łyżki oleju
    1 łyżka skrobi kukurydzianej
    sól
    pieprz
    posiekany koperek
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Potrawka

Schab duszony z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pora płuczemy, osuszamy i kroimy wzdłuż na połowy, a następnie w wąskie paseczki. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cukinię płuczemy, osuszamy i kroimy w słupki.
  • 2. Plastry schabu rozbijamy i kroimy w paski. Podsmażamy na rozgrzanym oleju, lekko solimy, podlewamy 1/2 szklanki wody i dusimy 5 minut pod przykryciem.
  • 3. Do mięsa dodajemy rozdrobnione warzywa, mieszamy i dusimy pod przykryciem 15 minut. Skrobię kukurydzianą rozprowadzamy w 2/3 szklanki wody i dodajemy do schabu z warzywami, zagotowujemy mieszając. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • 4. Schab podajemy z ryżem, ewentualnie z ziemniakami. Przed podaniem posypujemy posiekanym koperkiem.

Porady

Skrobię kukurydzianą można zastąpić mąką kukurydzianą lub skrobią ziemniaczaną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Marchewka Por Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować