Sałatka warstwowa z pęczakiem, jarmużem i sosem łososiowym.
20 min
Dla 6 osób
Składniki:
100 g pęczaku (jeden woreczek )
4 liście jarmużu
4 jajka ( ugotowane na twardo )
125 g żółtego sera ( radamer wędzony )
duży pomidor
cebulka ze szczypiorkiem
sos:
pasta z łososia ( 2 x 92 g ) ( Pastella - Lisnera )
300 g jogurtu
sól i pieprz do smaku
Sałatka z pęczakiem i jarmużem z sosem łososiowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pęczak ugotować wg przepisu na opakowaniu. Liście jarmużu dokładnie umyć , wykroić grube części i drobno posiekać. Jajka i ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pomidor pozbawić skórki i pokroić w kostkę. Cebulkę ze szczypiorkiem też drobno posiekać. Zrobić sos łącząc podane składniki.
2.W naczyniu układać warstwy wg kolejności:
pęczak,
jarmuż,
jajka,
ser,
te warstwy zalać sosem i na wierzchu ułożyć pomidora i cebulkę.
Smacznego.
Komentarze