Ryba w sosie pieczarkowym

4.5 (141 ocen)

  • 10 min

Miła odmiana od tradycyjnie smażonej ryby - rozpływająca się w ustach ryba w aksamitnym sosie.

  • 10 min

Składniki:

  • 400g filetów z ryby
    sól, pieprz
    sok z cytryny

    SOS:
    20g masła lub margaryny
    100g małych, pokrojonych w cienkie plasterki pieczarek
    pół szklanki kwaśnej śmietany
    papryka mielona
    posiekana natka pietruszki
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ryba w sosie pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety rybne układamy w płytkim naczyniu żaroodpornym, polewamy 4 łyżkami wody. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  • 2. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i dusimy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  • 3. W garnku topimy masło lub margarynę, przez chwilę podduszamy pieczarki.
  • 4. Do pieczarek dodajemy śmietanę, paprykę, sól, pieprz i powoli podgrzewamy na małym ogniu --> nie doprowadzamy do wrzenia.
  • 5. Rybę wykładamy na talerz, polewamy sosem, ozdabiamy natką pietruszki i podajemy z ziemniakami.
  • 6. UWAGA:
    Jeśli używamy filety rybne mrożone należy je wcześniej rozmrozić i osączyć - nie polewać już wodą przed nakryciem folią.
    Aby sos wyszedł aksamitnie puszysty należy go przy podgrzewaniu cały czas mieszać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować