Ryba w sosie pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety rybne układamy w płytkim naczyniu żaroodpornym, polewamy 4 łyżkami wody. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
2.Naczynie przykrywamy folią aluminiową i dusimy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
3.W garnku topimy masło lub margarynę, przez chwilę podduszamy pieczarki.
4.Do pieczarek dodajemy śmietanę, paprykę, sól, pieprz i powoli podgrzewamy na małym ogniu --> nie doprowadzamy do wrzenia.
5.Rybę wykładamy na talerz, polewamy sosem, ozdabiamy natką pietruszki i podajemy z ziemniakami.
6.UWAGA:
Jeśli używamy filety rybne mrożone należy je wcześniej rozmrozić i osączyć - nie polewać już wodą przed nakryciem folią.
Aby sos wyszedł aksamitnie puszysty należy go przy podgrzewaniu cały czas mieszać.
Komentarze