Rustykalne drożdżówki ze śliwkami Santa Rosa

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Małe drożdżówki o nieregularnym, rustykalnym kształcie, z pyszną śliwką Santa Rosa, czekoladą i chrupiącymi karmelizowanymi płatkami migdałowymi...

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • SKŁADNIKI SUCHE::
    - mąka pszenna typ 650: 650 gramów
    - cukier: 0.5 szklanki
    - cukier z prawdziwą wanilią: 1 łyżka
    - sól: 1 szczypta
    - drożdże suche: 7 gramów
    SKŁADNIKI MOKRE::
    - roztrzepane jajko: 1 sztuka
    - olej rzepakowy: 0.25 szklanki
    - ciepłe mleko (około): 1.25 szklanki
    NADZIENIE::
    - śliwki Santa Rosa: 9 sztuk
    - czekolada gorzka (sztuka = kostka czekolady): 18 sztuk
    DO POSYPANIA::
    - masło: 1 łyżka
    - płatki migdałowe: 50 gramów
    - cukier brązowy: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka Desery

Rustykalne drożdżówki ze śliwkami santa rosa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W dużej misie wymieszać składniki suche (mąkę wcześniej przesiać). Dodać składniki mokre. Wyrobić gładkie ciasto (w razie potrzeby dosypać odrobinę mąki). Misę nakryć ściereczkę i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (trzeba uzbroić się w cierpliwość, ponieważ ciasto dosyć długo rośnie).
  • 2. Po podwojeniu objętości, ciasto wyjąć na oprószony mąką blat i krótko wyrobić. Uformować wałek i podzielić go na 18 równych części. Z każdej części uformować kulkę, ułożyć na blacie, nakryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.
  • 3. Dużą blaszkę (lub dwie mniejsze) wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać mąką.
  • Śliwki Santa Rosa 4. Śliwki przepołowić, wyjąć pestki.
  • 5. Każdą kulkę ciasta, po wyrośnięciu, kolejno rozpłaszczać dłonią i w półotwartej dłoni formować placuszek z zagłębieniem. Do każdego placuszka włożyć połowę śliwki skórką do dołu i otulić ją ciastem.
  • 6. Drożdżówki ułożyć na blaszce, na każdej śliwce położyć kostkę czekolady. Wszystkie przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.
  • 7. Piec ok. 15 minut w temp. 200-220st. (w zależności od piekarnika).
  • 8. Na patelni rozpuścić masło, wsypać płatki migdałowe. Zamieszać kilka razy, gdy lekko się zrumienią, dodać cukier. Zamieszać. Gdy cukier się rozpuści, zdjąć z ognia. Płatki rozsypać na papierze do pieczenia, wystudzić.
  • Rustykalne drożdżówki ze śliwkami Santa Rosa 9. Po wyjęciu drożdżówek z piekarnika, na każdej z nich, na rozpuszczonej czekoladzie rozsypać w równych porcjach płatki migdałowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gorzka czekolada Płatki Śliwki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować