Rustykalne drożdżówki ze śliwkami santa rosa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W dużej misie wymieszać składniki suche (mąkę wcześniej przesiać). Dodać składniki mokre. Wyrobić gładkie ciasto (w razie potrzeby dosypać odrobinę mąki). Misę nakryć ściereczkę i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (trzeba uzbroić się w cierpliwość, ponieważ ciasto dosyć długo rośnie).
2.Po podwojeniu objętości, ciasto wyjąć na oprószony mąką blat i krótko wyrobić. Uformować wałek i podzielić go na 18 równych części. Z każdej części uformować kulkę, ułożyć na blacie, nakryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.
3.Dużą blaszkę (lub dwie mniejsze) wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać mąką.
4.Śliwki przepołowić, wyjąć pestki.
5.Każdą kulkę ciasta, po wyrośnięciu, kolejno rozpłaszczać dłonią i w półotwartej dłoni formować placuszek z zagłębieniem. Do każdego placuszka włożyć połowę śliwki skórką do dołu i otulić ją ciastem.
6.Drożdżówki ułożyć na blaszce, na każdej śliwce położyć kostkę czekolady. Wszystkie przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.
7.Piec ok. 15 minut w temp. 200-220st. (w zależności od piekarnika).
8.Na patelni rozpuścić masło, wsypać płatki migdałowe. Zamieszać kilka razy, gdy lekko się zrumienią, dodać cukier. Zamieszać. Gdy cukier się rozpuści, zdjąć z ognia. Płatki rozsypać na papierze do pieczenia, wystudzić.
9.Po wyjęciu drożdżówek z piekarnika, na każdej z nich, na rozpuszczonej czekoladzie rozsypać w równych porcjach płatki migdałowe.
Komentarze