Rurki z kremem budyniowym

4.49 (171 ocen)

Kolejne ciasteczka, które na święta przygotowała Mama. Kruche rureczki z pysznym kremem budyniowym. Uwielbiam je :)

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki mąki
    1 margaryna (Palma, Kasia- 250g)
    1 szklanka kwaśnej śmietany (18%)

    Krem:
    2 szklanki mleka
    1 szklanka cukru
    4 op. cukru wanilinowego lub 3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
    2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
    250g masła lub margaryny
    2 kieliszki spirytusu

    Ponadto:
    cukier puder do posypania po wierzchu
Wystaw ocenę:

4.49 (171 ocen)

Zobacz również:

Kruche ciasto Desery Ciastka Rurki

Rurki z kremem budyniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto posiekać i zagnieść. Rozwałkować na cienki placek. Radełkiem lub nożem kroić paski o szerokości ok 2cm i długości ok 15cm (w zależności od rozmiaru foremek). Ciasto owijać spiralnie od najwęższej do najszerszej strony rurki, tak by ciasto zachodziło na siebie. Piec w rozgrzanym do 200st C piekarniku na złoty kolor (max. 1/2 godz). Wystudzić.
  • 2. 1/2 szklanki mleka rozmieszać z mąką ziemniaczaną, pozostałe mleko zagotować rozpuszczając w nim cukier kryształ oraz cukier wanilinowy. Do gotującego się wlewamy wolnym strumieniem mieszankę mleka z mąką. Mieszamy budyń, by nie było grudek aż zgęstnieje. Studzimy.
    Tłuszcz ucieramy do białości, dodajemy po łyżce zimnego budyniu, a na końcu ucieramy z 2 łyżkami spirytusu. Za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego nadziewamy upieczone rurki przygotowanym kremem. Gotowe posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Nadzienie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować