Rurki z kremem budyniowym

  • wyświetlono: 1418 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Rurki z kremem budyniowym

IMG_20170910_124019_602
  • 60min

Składniki

Rurki około 40 sztuk na formie 9-10 cm

mąka pszenna 400 g plus do podsypywania
śmietana 210 g 12-18 %
masło 83 % tł. 210 g
szczypta soli
cukier 4 łyżki + cukier wanilinowy 10 g

Krem budyniowy

mleko 500 ml
mąka pszenna 2 łyżki
mąka ziemniaczana 3 łyżki
cukier waniliowy 16 g
żółtka z 3 jaj
masło 82 % tł. 200 g
cukier puder 1/2 szklanki

Sposób przygotowania przepisu:

Rurki z kremem budyniowym

  • 1. Przygotowanie

    Mąkę mieszamy z solą, przesiewamy. Zimne masło kroimy w kostkę, dodajemy wraz ze śmietaną do mąki. Składanki siekamy i przekładamy na stolnicę oprószamy mąką, wyrabiamy do póki nie będzie gładkie. Następnie owijamy folią spożywczą i chłodzimy przez godzinę. W tym czasie metalowe rurki smarujemy niewielką ilością masła. Część ciasta wałkujemy bardzo cienko 2-3 mm, za pomocą radełka wykrawamy paski o szerokości 1-1,5 cm x 20-30 cm długości. ( pozostałe ciasto przechowujemy w lodówce, przed pieczeniem powinno być mocno schłodzone ). Pasek ciasta zawijamy spiralnie na metalową rurkę tak, aby lekko warstwy zachodziły na siebie. Cukier z cukrem wanilinowym przesypujemy na płaski talerzyk, każdą rurkę obtaczamy. Rurki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, z zachowaniem niewielkiego odstępu. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 °C przez 15-20 minut, na jasnozłoty kolor. Gorące rurki ostrożnie zdejmujemy z foremek, pozostawiamy do wystudzenia. Przed następną partią pieczenia rurki porządnie studzimy.
    Gotujemy gęsty budyń. Odlewamy z całości 150 ml mleka, mieszamy z mąką, skrobią ziemniaczaną, żółtkami, cukrem i cukrem wanilinowym. Energicznie mieszamy np rózgą, aby pozbyć się grudek. Natomiast pozostałą ilość mleka gotujemy, aż zacznie kipieć. Masę jajeczną wlewamy na gotujące się mleko i energicznie mieszamy doprowadzając do momentu pyrkania. Budyń odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Wierzch przykrywamy folią spożywczą lub woreczkiem, aby nie wytworzył się kożuch. Miękkie masło ucieramy z wcześniej przesianym cukrem pudrem, do uzyskania jasnej i puszystej masy. Wystudzony budyń dodajemy partiami do masła, każdorazowo miksując do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji.

    Przechowujemy w lodówce, szczelnie zamknięte w pojemniku.

Porady

*Komplet foremek to koszt rzędu 5-8 zł, proponuję kupić dwa zestawy wówczas ich przygotowanie trwa o wiele krócej.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zycieszkola_babcimama_mnie_nauczylarurkirurki z kremem

Komentarze

Podobne przepisy

Szarlotka z kremem budyniowym

Dodane przez: Mniam1

Szarlotka z kremem budyniowym

Pieczona szarlotka na dwukolorowym,...

Rurki z kremem budyniowym

Dodane przez: dragonik7

Rurki z kremem budyniowym

Moja mama wynalazła ostatnio na...

image-0tvo0x3

Dodane przez: KuchniaPoli

Karpatka z kremem budyniowym

Karpatka z kremem budyniowym przepis...

rurki

Dodane przez: izaa_a

rurki z kremem

rurki są pyszne kruchutkie i chrupiące,...

image-0cdwrm8

Dodane przez: osawicka

Eklerki z kremem budyniowym

Przepyszne delikatne eklerki z...

Rurki z kremem

Dodane przez: Jaga85

Rurki z kremem

Przepis na ciasto mam z czasów...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE