,,ROLADA Z KURCZAKA Z PISTACJAMI I ŻURAWINĄ’’

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Roladę podajemy na ciepło jako danie główne obiadowe. Jednocześnie idealnie smakuje również na zimno jako smaczna przystawka. Przygotowanie rolady jest dość pracochłonne, jednak ze względu na efekt końcowy jak najbardziej warto przygotować ją, szczególnie jeśli szukacie smacznej i atrakcyjnej potrawy dla swoich gości.

  • 3 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • • 1 cały kurczak
    • 4 ząbki czosnku
    • 1 łyżka musztardy
    • Sól, pieprz,
    • Składniki na farsz:
    • 1 filet z piersi kurczaka
    • 1 jajko
    • 2 łyżki śmietany 30%
    • 100 g suszonej żurawiny
    • Łyżeczka żurawiny do mięs i serów
    • 60 g obranych pistacji
    • 1 pęczek natki pietruszki
    • 1 łyżka bułki tartej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne Faszerowane

,,rolada z kurczaka z pistacjami i żurawiną’’ - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw myjemy i osuszamy kurczaka następnie ostrym nożem oddzielamy mięso ze skórą od kości. Zabieramy się za rozcinanie na plecach lub brzuchu i wypruwanie z kości nie uszkadzając skóry, począwszy od odcięcia skrzydeł, szyjki i kupra, pozostawiając sam szkielet. Powstanie prostokąt. Grubsze piersi przycinamy i uzupełniamy nimi puste miejsca na skórze tak aby było ono równomierne rozłożone. Posypujemy solą, pieprzem.
    Przygotowanie farszu:
    Piersi przepuszczamy dwukrotnie przez drobne oczka w maszynce lub blendujemy. Masę mieszamy z jajkiem, posiekaną pietruszką, żurawiną, śmietaną i pistacjami. Doprawiamy całość solą oraz pieprzem i ewentualnie zagęszczamy bułką tartą, jeżeli farsz jest zbyt rzadki. Kurę rozkładamy skórą do dołu, posypujemy solą oraz pieprzem. Na płacie mięsa rozkładamy warstwę farszu i obwiązujemy sznurkiem. W miseczce łączymy rozgnieciony czosnek z musztardą, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Kurę nacieramy przygotowaną marynatą i pieczemy 100 minut w piekarniku nagrzanym do 170 st. C. Co kilkanaście minut podlewamy mięso powstałym sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Filet z kurczaka Kurczak Pistacje Żurawina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować