Ja uwielbiam wątróbkę, ale domownicy nie bardzo. Wymyśliłam taki sposób podania wątróbki i wszystkim smakowało.
50 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
500 g wątróbek drobiowych
250 g żółtego sera
1 pomidor
1 duża cebula
2 marchewki
14 g żelatyny
100 ml wody
2 łyżki natki pietruszki
pieprz
sól
olej rzepakowy do smażenia
Rolada wątróbkowa z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę pokroić w kostkę i zrumienić na oleju. Na drugiej patelni podsmażyć oczyszczoną wątróbkę, dodać do cebuli. Marchewkę zetrzeć na średnich oczkach i wszystko razem smażyć ok. 10 minut. Doprawić solą i pieprzem. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie.
2.Wystudzoną wątróbkę przepuścić przez maszynkę. Jeżeli trzeba to jeszcze doprawić. Dodać połowę gorącej żelatyny, dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć na folię spożywczą formując prostokąt 25/30 cm. Wyrównać dłonią zwilżoną w zimnej wodzie .
3.Ser zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę i dodać do sera. Dodać pietruszkę, resztę żelatyny i szybko wymieszać. Wyłożyć równą warstwę na wątróbce. Lekko uklepać mokrą dłonią.
4.Pomagając sobie folią, zwinąć roladę i włożyć do lodówki. Kroić po zastygnięciu.
Komentarze