Rolada wątróbkowa z serem

4.5 (167 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 50 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Ja uwielbiam wątróbkę, ale domownicy nie bardzo. Wymyśliłam taki sposób podania wątróbki i wszystkim smakowało.

  • 50 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g wątróbek drobiowych
    250 g żółtego sera
    1 pomidor
    1 duża cebula
    2 marchewki
    14 g żelatyny
    100 ml wody
    2 łyżki natki pietruszki
    pieprz
    sól
    olej rzepakowy do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Rolada Przystawki Pasztet

Rolada wątróbkowa z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rolada wątróbkowa 1. Cebulę pokroić w kostkę i zrumienić na oleju. Na drugiej patelni podsmażyć oczyszczoną wątróbkę, dodać do cebuli. Marchewkę zetrzeć na średnich oczkach i wszystko razem smażyć ok. 10 minut. Doprawić solą i pieprzem. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie.
  • Rolada wątróbkowa 2. Wystudzoną wątróbkę przepuścić przez maszynkę. Jeżeli trzeba to jeszcze doprawić. Dodać połowę gorącej żelatyny, dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć na folię spożywczą formując prostokąt 25/30 cm. Wyrównać dłonią zwilżoną w zimnej wodzie .
  • Rolada wątróbkowa 3. Ser zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę i dodać do sera. Dodać pietruszkę, resztę żelatyny i szybko wymieszać. Wyłożyć równą warstwę na wątróbce. Lekko uklepać mokrą dłonią.
  • Rolada wątróbkowa 4. Pomagając sobie folią, zwinąć roladę i włożyć do lodówki. Kroić po zastygnięciu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować