1.30 kg filetów rybnych, u mnie z dorsza
1 bułka namoczona w mleku, potem osączona na sitku
1 duża cebula pokrojona w kostkę i zeszklona ze szczyptą cukru i przyprawa uniwersalna, na rozgrzanym oleju. Wystudzić.
2 surowe jajka
6 łyżek kaszy manny
Ok. 4 łyżki bułki tartej
Sok z połowy cytryny
Posiekany koperek
Pieprz kolorowy i cytrynowy
Sól lub przyprawa uniwersalna
Ok. 2 litry bulionu
1 ugotowana marchewka
1.W maszynce do mięsa zemleć razem : rybę, przesmażoną cebulę, marchewkę i osączoną bułkę.
Wbić jajka, dodać koperek, kaszę, bułkę tartą, przyprawy i wyrobić na jednolitą masę.
Odstawić na kilka minut, aby kasza spęczniała.
Wyrobić masę, uformować wałek, zawinąć go w lnianą ściereczkę, końce związać, ułożyć w szerokim garnku, zalać bulionem warzywnym.
Gotować na małym ogniu ok. 45 minut.
Pozostawić w wywarze do wystudzenia, potem wyjąć, schłodzić dokładnie.
Porady
taką roladę można pokroić w plastry i zrobić w galarecie
Komentarze