Rolada rybna

0 (0 ocen)

  • 60 min

...

  • 60 min

Składniki:


  • 4 filety rybne ( u mnie dorsz ) ok. 170 g każdy
    2 łyżki oliwy z oliwek
    3 szalotki
    2 duże bakłażany
    pęczek bazylii
    300 ml wywaru rybnego
    300 ml białego wytrawnego wina
    200 ml śmietany 18%
    łyżka mąki
    50 g masła
    łyżeczka soku z cytryny
    pieprz cayenne
    6 pomidorów ( średnich )
    sól ,pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Rolada rybna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rolada rybna 1. Zagotowałem wywar ,dodając wino ,szalotkę pokrojoną w krążki i śmietanę. Zredukowałem do ok. 300 ml. Wywar przetarłem przez sito. Mąkę podsmażyłem na łyżce masła. Wywar wlałem do mąki i zagotowałem ( stale mieszając ). Doprawiłem sokiem z cytryny ,czarnym pieprzem i cayenne. Filety opłukałem ,usunąłem skórę ,usunąłem ości. Pomidory obrałem ze skórki ( poprzez sparzenie ) ,przekroiłem na pół i usunąłem pestki. Pokroiłem w kostkę. Szalotkę pokrojoną w kostkę zeszkliłem na łyżce oliwy. Dodałem pomidory i posiekaną bazylię (1/2 pęczka ). Warzywa doprawiłem solą i pieprzem ,zredukowałem nadmiar płynu. Bakłażana pokroiłem wzdłuż na plastry grubości ok. 2-3 mm. Doprawiłem solą i pieprzem i odstawiłem na 10 min. Podsmażyłem z obu stron na mocno rozgrzanej suchej patelni. Na folii aluminiowej rozłożyłem bakłażany tak ,aby na siebie zachodziły. Na bakłażanach ułożyłem 2 filety rybne. Ryby doprawiłem solą i pieprzem. Na rybie ułożyłem podduszone pomidory z szalotką i bazylią. Na nich ułożyłem pozostałe listki bazylii. Na listkach ułożyłem kolejne 2 filety rybne i doprawiłem solą i pieprzem. Zawinąłem w roladę ,posmarowałem łyżką oliwy i piekłem 20 min w temperaturze 200 stopni C. Roladę polałem sosem i podałem z ratatouille.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować