4 filety rybne ( u mnie dorsz ) ok. 170 g każdy
2 łyżki oliwy z oliwek
3 szalotki
2 duże bakłażany
pęczek bazylii
300 ml wywaru rybnego
300 ml białego wytrawnego wina
200 ml śmietany 18%
łyżka mąki
50 g masła
łyżeczka soku z cytryny
pieprz cayenne
6 pomidorów ( średnich )
sól ,pieprz
1.Zagotowałem wywar ,dodając wino ,szalotkę pokrojoną w krążki i śmietanę. Zredukowałem do ok. 300 ml. Wywar przetarłem przez sito. Mąkę podsmażyłem na łyżce masła. Wywar wlałem do mąki i zagotowałem ( stale mieszając ). Doprawiłem sokiem z cytryny ,czarnym pieprzem i cayenne. Filety opłukałem ,usunąłem skórę ,usunąłem ości. Pomidory obrałem ze skórki ( poprzez sparzenie ) ,przekroiłem na pół i usunąłem pestki. Pokroiłem w kostkę. Szalotkę pokrojoną w kostkę zeszkliłem na łyżce oliwy. Dodałem pomidory i posiekaną bazylię (1/2 pęczka ). Warzywa doprawiłem solą i pieprzem ,zredukowałem nadmiar płynu. Bakłażana pokroiłem wzdłuż na plastry grubości ok. 2-3 mm. Doprawiłem solą i pieprzem i odstawiłem na 10 min. Podsmażyłem z obu stron na mocno rozgrzanej suchej patelni. Na folii aluminiowej rozłożyłem bakłażany tak ,aby na siebie zachodziły. Na bakłażanach ułożyłem 2 filety rybne. Ryby doprawiłem solą i pieprzem. Na rybie ułożyłem podduszone pomidory z szalotką i bazylią. Na nich ułożyłem pozostałe listki bazylii. Na listkach ułożyłem kolejne 2 filety rybne i doprawiłem solą i pieprzem. Zawinąłem w roladę ,posmarowałem łyżką oliwy i piekłem 20 min w temperaturze 200 stopni C. Roladę polałem sosem i podałem z ratatouille.
Komentarze