Rolada kokosowa

4.97 (150 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 9 osób

Moja pierwsza w życiu rolada :) Najbardziej bałam się zwijania, ale nie było tak strasznie :) Polecam dla miłośników kokosu :)

  • 60 min
  • Dla 9 osób

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    2/3 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Krem:
    200 ml śmietany 30 %
    250 g serka mascarpone
    100 g wiórek kokosowych
    4 łyżki cukru pudru
    2 łyżki Malibu
Wystaw ocenę:

4.97 (150 ocen)

Rolada kokosowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka jajek ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy cukier. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy porcjami przesianą mąkę z proszkiem i miksujemy na najniższych obrotach miksera. Ciasto wylewamy do blaszki z piekarnika o wymiarach 30 x 40 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 12 min. Upieczony biszkopt przykrywamy czystą ściereczką, odwracamy do góry nogami, ściągamy papier do pieczenia i razem ze ściereczką zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Tak przygotowaną roladę odstawiamy do ostudzenia.
  • 2. Krem: śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Następnie dodajemy mascarpone i wiórki kokosowe i dokładnie całość miksujemy. Na koniec dodajemy likier kokosowy i mieszamy.
  • 3. Ostudzoną roladę delikatnie rozwijamy i smarujemy kremem i ponownie delikatnie zawijamy w roladę, aby krem nie uciekł. Gotową roladę lekko dociskamy formując ładny wałek z łączeniem na dole, zawijamy w ściereczkę i wkładamy do lodówki. Posypujemy cukrem pudrem i wiórkami kokosowymi. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krem kokosowy Alkohol Wiórki kokosowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować