Rolada kokosowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO BISZKOPTOWE:
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. W głębokim talerzu delikatnie wymieszać ze sobą obie mąki i proszek do pieczenia. Żółtka utrzeć z cukrem do białości, pod koniec miksowania dodawać stopniowo po łyżce gorącej wody. Dodać mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać łyżką, a na końcu ubite na sztywno białka i również delikatnie wymieszać. Wylać ciasto na blachę ( z wyposażenia piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać i piec ok. 15-20 min. w temp. 180°C (uważać, by nie spiec zanadto, bo rolada się pokruszy i połamie w trakcie zwijania!)
Po upieczeniu szybko wyjąć z piekarnika, przełożyć na wilgotną ściereczkę, zdjąć papier i zwinąć. Zostawić do wystygnięcia.
2.Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej.
3.Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem waniliowym.
Do ubitej dodać cały czas miksując roztopioną ostudzoną. ale nadal płynną białą czekoladę. Masę wymieszać na końcu w wiórkami kokosowymi (zostawić trochę do posypania wierzchu rolady).
4.Roladę rozwinąć. Rozsmarować na niej 3/4 masy kokosowej i ponownie delikatnie zwinąć. Resztą kremu posmarować wierzch rolady. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Komentarze