Ravioli z kurczakiem w sosie kurkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sos kurkowy:
Kurki smażyć na maśle ok. 5 min, dodać posiekaną cebulę, zrumienić, podlać kilkoma łyżkami wody i dusić pod przykryciem ok. 10 min. na mały ogniu. Kiedy płyn odparuje wlać śmietanę. Gotować, aż sos zgęstnieje i doprawić solą i pieprzem.
2.Farsz:
Cebulę drobno posiekać i zrumienić na oliwie następnie dodać do zmielonego kurczaka. Wbić jajko i doprawić.
3.Ciasto:
Mąkę przesiać do miski, dodać sól, jajka i oliwę. Ugniatać ciasto do utrzymania zwartej masy (jeśli potrzeba dodać wodę) następnie przykryć ścierka i pozostawić na 30 min. Ciasto podzielić na 2 części i obie cieniutko rozwałkować oddzielnie. Na jednym płacie ułożyć rzędami porcje farszu po czym całość przykryć drugą częścią. Mocno docisnąć palcami wokół nadzienia. Powycinać kwadratowe pierożki i odstawić na godzinę. Wrzucać partiami do wrzącej wody i gotować po 5 min. Wyjmować łyżką cedzakową. Podawać z sosem kurkowym.
Komentarze