Racuchy z jabłkami

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób

Pyszne, lekkie jabłkowe placuszki na obiad, śniadanie lub deser.

  • Dla 8 osób

Składniki:

  • 1 ½ szklanki mąki

    1 szklanka jogurtu naturalnego lub kefiru

    2-3 łyżki cukru, w zależności jak słodkie placki lubimy

    1 mały cukier waniliowy,

    2 jajka

    Olej rzepakowy do smażenia

    4 jabłka

    Cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Racuchy Placki Przystawki

Racuchy z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do większej miski wsypujemy mąkę, cukier, cukier waniliowy, wbijamy jajka, wlewamy jogurt i mikserem mieszamy wszystko aby się dobrze połączyły składniki. Ciasto musi mieć konsystencję lekko lejącą (musi być gęściejsze jak na naleśniki). Więc jeśli będzie zbyt rzadkie (jogurty naturalne/ kefiry są różne, jedne są gęściejsze a inne bardzo płynne), dodajemy trochę mąki lub odwrotnie.
  • 2. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na małe kawałki, następnie dodajemy pokrojone do ciasta, całość mieszamy łyżką. Na patelni rozgrzewamy olej i wykładamy po porcji ciasta z jabłkami. Smażymy z dwóch stron ( po około 1 minucie z każdej strony).
  • 3. Usmażone racuchy przekładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, by odsączyć tłuszcz, a następnie posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować