Pyszna szarlotka z kruszonką

4.5 (189 ocen)

  • 45 min

Nasza rodzina bardzo lubi ciasta, a ta szarlotka jest wyjątkowo dobra, tania i szybka.

  • 45 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1,5 szklanki mąki
    115 gram miękkiego masła
    jajko
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    4 łyżki cukru
    cukier wanilinowy

    Nadzienie:
    2 kg słodko kwaśnych jabłek
    1-2 łyżki kaszy manny
    0,5 łyżeczki cynamonu
    w razie potrzeby odrobina cukru lub kwasku cytrynowego do smaku

    Kruszonka:
    135 gram miękkiego masła
    7 łyżek cukru
    1,5 szklanki mąki
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Pyszna szarlotka z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki ciasta wysypujemy na stolnicę i zagniatamy je na kruche ciasto, tak przygotowanym ciastem wylepiamy spód kwadratowej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem, podpiekamy 15 min w temperaturze 200 stopni, ciasto po podpieczeniu odstawiamy do schłodzenia.
    Gdy ciasto się piecze obieramy jabłuszka , kroimy w plastry wrzucamy do garnka, podlewamy 0,5 szkl wody, dusimy aż jabłka się uprażą a sok zredukuje, jeśli soku nadal jest sporo dodajemy mannę aby nadzienie się zagęściło, dodajemy cynamon doprawiamy do smaku cukrem lub kwaskiem jeśli to konieczne, ostawiamy aby się lekko schłodziło.
    Z mąki masła i cukru zagniatamy kruszonkę.
    Na podpieczony spód ciasta wykładamy jabłka i równomiernie je rozprowadzamy, posypujemy kruszonką. Pieczemy 45-50 min w temperaturze 180 stopni. Smacznego

Porady

Cukier i kwasek cytrynowy do jabłuszek dodajemy tylko wtedy gdy jabłka nie są wystarczająco słodkie lub kwaśne w zależności od ich gatunku. Szarlotkę można podawać na ciepło z lodami :) Jest to przepyszny dodatek do spotkania przy kawie

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować