zapiekane pieczareczki z chrupiącym chlebkiem czosnkowym

0 (0 ocen)

  • 25 min

Jeśli lubisz zapiekane potrawy i ciekawe smaki to to danie jest właśnie dla Ciebie.

  • 25 min

Składniki:

  • 0,5 kg pieczarek
    15-20 dag mięsa mielonego
    15 dag sera żółtego
    szczypior
    przyprawa uniwersalna
    pieprz ziołowy
    0,5 chleba
    2-3 łyżki masła
    czosnek 1 ząbek
    1 łyżka drobno posiekana natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Zapiekane pieczareczki z chrupiącym chlebkiem czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki umyj osusz i obierz, wyjmij ogonki, mięso mielone podsmaż, przypraw je pieprzem ziołowym i przyprawa uniwersalna trochę mocniej niż zazwyczaj, ser zetrzyj na tarce a szczypior posiekaj, pieczarki ułóż na talerzu i posyp delikatnie przyprawa uniwersalna, mięso przestudź wymieszaj z serem i szczypiorem, farsz nakładaj w pieczarki troszkę je ugniatając, układaj w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym, zapiekaj ok 15 min w temperaturze 180-200 stopni.
    Przygotowanie chlebka :
    Masło wymieszaj z rozgniecionym czosnkiem , posiekaną pietruszką pieprzem ziołowym i odrobiną przyprawy uniwersalnej, smaruj nim chleb każdą kromkę po jednej stronie i powtórnie go składaj. Zawiń w folie aluminiową i zapiekam ok 30 min w temp 180 stopni.

Porady

Zamiast chleba można użyć bagietki, ale w takim przypadku należy skrócić czas zapiekania o połowę, w normalnej wersji najlepiej zacząć od przygotowania chleba i wstawić go do piekarnika na czas przygotowania pieczarek wtedy danie można będzie podawać i spożywać razem tak jak smakuje najlepiej

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować