pulpety w sosie paprykowym

4.5 (187 ocen)

  • 40 min

Pulpety ugotowałam dzień wcześniej i suma sumarum powstał obiad szybki, niedrogi i bardzo smaczny :)

  • 40 min

Składniki:

  • składniki na pulpety:
    0,5 kg mielonej łopatki wieprzowej
    1 jajo
    namoczona w mleku i odciśnięta kajzerka
    2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
    sól, pieprz, słodka papryka
    około 3/4 szklanki mąki pszennej do obtaczania
    sos:
    1 szklanka mleka
    2 łyżki masła
    2 płaskie łyżki mąki pszennej
    1 kopiasta łyżeczka ostrego ketchupu
    1 łyżka słodkiej papryki w proszku
    2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%
    odrobina cukru do smaku (opcjonalnie)
    siekany koperek lub zielona pietruszka
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pulpety Sosy

Pulpety w sosie paprykowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięsko połączyć z jajem, przyprawami, zmieloną (razem z mięsem) kajzerką, wyrobić na jednolitą masę, formować kuleczki nieco większe niż orzech włoski, obtaczać w mące, wrzucać na osolony wrzątek (około 1,5 litra), gotować na małym ogniu pod przykryciem do miękkości ( około 30 minut).

    W rondlu roztopić masło, dodać do niego mąkę, mieszając podsmażać przez 3 minut, następnie zasmażkę rozprowadzić zimnym mlekiem, zagotować mieszając, by nie powstały grudki, następnie dodać łyżkę słodkiej papryki, pieprz i sól, ketchup i zagotować. Pulpety odsączyć z wody, przełożyć do rondla z sosem, gotować wszystko razem około 5 minut, ewentualnie doprawić (jeśli sos wyszedł nam za gęsty można dolać odrobinkę wody), wyłączyć gaz i po 8 minutach dodać śmietanę i wymieszać. Na talerzach pulpety posypać siekaną zieleniną.

Porady

Jeśli chcemy, by sos był ostrzejszy, możemy dać dodatkowo 1/3 łyżeczki ostrej papryki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka Wieprzowina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować