Pulpety w sosie paprykowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięsko połączyć z jajem, przyprawami, zmieloną (razem z mięsem) kajzerką, wyrobić na jednolitą masę, formować kuleczki nieco większe niż orzech włoski, obtaczać w mące, wrzucać na osolony wrzątek (około 1,5 litra), gotować na małym ogniu pod przykryciem do miękkości ( około 30 minut).
W rondlu roztopić masło, dodać do niego mąkę, mieszając podsmażać przez 3 minut, następnie zasmażkę rozprowadzić zimnym mlekiem, zagotować mieszając, by nie powstały grudki, następnie dodać łyżkę słodkiej papryki, pieprz i sól, ketchup i zagotować. Pulpety odsączyć z wody, przełożyć do rondla z sosem, gotować wszystko razem około 5 minut, ewentualnie doprawić (jeśli sos wyszedł nam za gęsty można dolać odrobinkę wody), wyłączyć gaz i po 8 minutach dodać śmietanę i wymieszać. Na talerzach pulpety posypać siekaną zieleniną.
Porady
Jeśli chcemy, by sos był ostrzejszy, możemy dać dodatkowo 1/3 łyżeczki ostrej papryki.
Komentarze