Pulpety drobiowe w sosie serowo-koperkowym

4.97 (198 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min

Bardzo dobre do ryżu, kaszy czy ziemniaków.

  • 60 min

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
    1/2 suchej bułki lub 1 mała kajzerka
    cebulka szalotka
    1 ząbek czosnku
    1 jajko
    sól
    pieprz
    liść laurowy
    1łyżka posiekanego koperku
    1 serek topiony śmietankowy lub z szynką
    ok 2 szklanek bulionu
    ew łyżeczka mąki i śmietany do zagęsczenia sosu
Wystaw ocenę:

4.97 (198 ocen)

Pulpety drobiowe w sosie serowo-koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi z kurczaka wymyć, oczyścić i zmielić w maszynce lub drobniutko posiekać. Dodać do mięsa przeciśnięty ząbek czosnku, jajko, drobniutko posiekaną szalotkę i namoczoną w wodzie lub rosole bułkę. Wymieszać wszystko dosmaczając solą i pieprzem. Wyrobić masę, z której można formować pulpeciki. Jeśli jest zbyt rzadka dodać odrobinę kaszy manny. Jeśli zbyt twarda śmietanę. Z gotowj masy formować niewielkie pulpeciki. Każdy obtoczyć w mące i zrumienić na łyżeczce oliwy.
  • 2. Do obsmażonych pulpetów wlać bulion. Pulpeciki powinny być w nim zanurzone. Dodać liść laurowy, i gotować ok 20 minut. Po tym czasie wyjąć pulpeciki, a do bulionu dodać serek topiony. Gotować tak długo, aż się rozpuści. Na sam koniec dodać posiekany koperek i pogotować minutę. Jeśli sos jest za rzadki zagęścić go mąką ze śmietaną.
  • 3. Do gotowego sosu włożyć pulpeciki. Przykryć pokrywką i poczekać aż się zagrzeją. Podawać z ryżem, kaszami lub ziemniakami.

Porady

Do bulionu można dodać suszonego grzybka, wzbogaci to smak sosu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_11-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować