2 piersi z kurczaka
1/2 suchej bułki lub 1 mała kajzerka
cebulka szalotka
1 ząbek czosnku
1 jajko
sól
pieprz
liść laurowy
1łyżka posiekanego koperku
1 serek topiony śmietankowy lub z szynką
ok 2 szklanek bulionu
ew łyżeczka mąki i śmietany do zagęsczenia sosu
Pulpety drobiowe w sosie serowo-koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piersi z kurczaka wymyć, oczyścić i zmielić w maszynce lub drobniutko posiekać. Dodać do mięsa przeciśnięty ząbek czosnku, jajko, drobniutko posiekaną szalotkę i namoczoną w wodzie lub rosole bułkę. Wymieszać wszystko dosmaczając solą i pieprzem. Wyrobić masę, z której można formować pulpeciki. Jeśli jest zbyt rzadka dodać odrobinę kaszy manny. Jeśli zbyt twarda śmietanę. Z gotowj masy formować niewielkie pulpeciki. Każdy obtoczyć w mące i zrumienić na łyżeczce oliwy.
2.Do obsmażonych pulpetów wlać bulion. Pulpeciki powinny być w nim zanurzone. Dodać liść laurowy, i gotować ok 20 minut. Po tym czasie wyjąć pulpeciki, a do bulionu dodać serek topiony. Gotować tak długo, aż się rozpuści. Na sam koniec dodać posiekany koperek i pogotować minutę. Jeśli sos jest za rzadki zagęścić go mąką ze śmietaną.
3.Do gotowego sosu włożyć pulpeciki. Przykryć pokrywką i poczekać aż się zagrzeją. Podawać z ryżem, kaszami lub ziemniakami.
Porady
Do bulionu można dodać suszonego grzybka, wzbogaci to smak sosu.
Komentarze