Ciasto marchewkowe

3.97 (599 ocen)

  • 15 min
  • Dla 8 osób

Ciasto marchewkowe smakuje przez cały rok. To warzywne ciasto zaskoczy pysznym smakiem! Ciasto marchewkowe jest łatwe do przygotowania i pasuje na różne okazje. Możecie udekorować je według własnej kulinarnej wyobraźni!

  • 15 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • 2 szkl drobno startej marchewki (ok 4 duzych)
    2 szkl mąki
    2 szkl cukru
    1 i 1/4 szkl oleju neutralnego w smaku
    4 jaja
    2 łyżeczki sody
    2 łyżeczki proszku
    2 łyżeczki cynamonu
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

3.97 (599 ocen)

Ciasto marchewkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto marchewkowe 1. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodać mąkę i olej. Dodać marchewkę (jeśli jest zbyt soczysta odcisnąć troszkę soku), sodę, proszek, cynamon, sól. Ubijać jeszcze przez chwilkę. Ciasto marchewkowe wlać do wysmarowanej formy o średnicy ok 24-28 cm. Piec ok 40 minut w temp 180 stopni.
  • ciasto marchewkowe 2. Zachwycona smakiem i wilgotnością ciasta marchewkowego postanowiłam przełożyć go kremem mascarpone. Obłożyłam go lukrem na kształt kufla z pianką. Urodzinowy tort dla brata spowodował uśmiechy biesiadników imprezy :D Takie ciasto marchewkowe na pewno zrobi wrażenie!

Porady

Ciasto marchewkowe można urozmaicić przez dodatek orzechów i rodzynek. Będzie jeszcze smaczniejsze, jeśli lubicie własnie te dodatki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka pszenna

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Sprawdź też przepis na inne domowe wypieki, na przykład placek z malinami oraz przepis na metrowiec! Zobacz też przepis na klasyczny keks!

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować