Pulpeciki mięsne w zalewie octowo- winnej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zagotować wodę, ocet, dodając listek ziele i pieprz. Dodać cebule i wlać Martini, podgotować troszkę, aby cebula lekko zmiękła.
Wystudzić zalewę.
W tym czasie do mięsa mielonego dodać ryż, cebulę, bułkę osączoną, wbić jajka, dodać czosnek i przyprawy, wymieszać dokładnie, wlać wodę i zagęścić masę bułką tartą lub kaszą manną.
Maczając ręce w wodzie formować pulpeciki, panierować je w bułce tartej i obsmażyć na rumiano. Osączyć na bibule i ułożyć na blasze piekarnikowej wysłanej folią aluminiową. Wstawić do nagrzanego piekarnika na około 10- 15 minut, aby doszły w srodku.
Usmażone pulpety ułożyć w słoju lub innym naczyniu i zalać je zimną zalewą.
Odstawić w chłodne miejsce na minimum kilka godzin.
Porady
Wino można pominąć a zalewę doprawić pod swój smak
Komentarze