Ogórki w winnej zalewie

  • wyświetlono: 952 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Czasami przetwory w naszej spiżarni musimy urozmaicić. Przepis na 8 słoików 500 ml.

DSC_1166
  • 550min

Składniki

2,5 kg ogórków gruntowych
300 ml octu 10%
250 ml białego wina wytrawnego
5 łyżek cukru
1 łyżka żółtej gorczycy
8 liści laurowych
5 łyżeczek soli
8 baldachimów kopru
10 ziaren jałowca
750 ml wody (do zalewy)

Sposób przygotowania przepisu:

Ogórki w winnej zalewie

  • 1. Ogórki myjemy, kroimy w cienkie plasterki. Przekładamy do dużej miski, oprószamy solą (2 łyżeczki), zalewamy wodą (tak by były zakryte). Miskę przykrywamy i odstawiamy na noc w chłodne miejsce.
    Tak przygotowane ogórki osączamy, płuczemy i osuszamy na ręczniku papierowym. Baldachimy kopru płuczemy, wkładamy po jednym do słoika i po jednym listku laurowym. Do słoików wkładamy ogórki.
    Ocet zagotowujemy z winem, wodą, cukrem, resztą soli, jałowcem i gorczycą. Gorącą miksturą zalewamy ogórki, zakręcamy. Pasteryzujemy 40 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 100°C.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzusezonowe_przysmaki

Komentarze

Podobne przepisy

OGÓRKI    W    MUSZTARDOWEJ    ZALEWIE

Dodane przez: bogunia1503

OGÓRKI W MUSZTARDOWEJ ZALEWIE

Lubię przygotowywać przetwory z...

Ogórki w zalewie pomidorowej

Dodane przez: in-humility

Ogórki w zalewie pomidorowej

Sezon ogórkowy w pełni, więc przerabiamy...

Ogórki w zalewie musztardowej

Dodane przez: Menab

Ogórki w zalewie musztardowej

Mimo żaru lejącego się z nieba...

Gotowe ogórki

Dodane przez: annamaria

Ogórki w zalewie curry

Smaczny dodatek do obiadu i nie...

image-2ad9ex9

Dodane przez: izamendrala

ogórki w pomidorowej zalewie

zimowe zapasy czas uzupełniać

Ogórki w zalewie musztardowej

Dodane przez: Jagodowe_ciastko

Ogórki w zalewie musztardowej

Przepyszny dodatek do obiadu, zwłaszcza...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE