Cukinia w zalewie octowo-musztardowej

4.42 (179 ocen)

W tym roku miałam klęskę urodzaju na cukinię. A co się robi z nadmiarem? Pakuje się w słoiki na zimę. Też tak uczyniłam :) Cukinia w musztardzie jest bardzo dobra. Będzie szybkim dodatkiem do obiadu albo zakąską na imprezy :)

Składniki:

  • Składniki na 1 litr wody:
    1 litr gorącej wody
    3/4 szklanki octu 10 %
    2 łyżki soli
    1 szklanka cukru
    7 łyżek musztardy miodowej
    kilka ziaren ziela angielskiego
    kilka liści laurowych
    kila ziaren czarnego pieprzu
    1 cała główka czosnku (polskiego)
    1 op. ziaren białej gorczycy
Wystaw ocenę:

4.42 (179 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Cukinia w zalewie octowo-musztardowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę zagotowujemy z octem, cukrem i solą. Następnie dodajemy musztardę i dokładnie mieszamy.
    Cukinię (a także możemy robić ogórki albo patisony.) obramy ze skóry, wydrążamy z nasion i kroimy w większą kostkę.
  • 2. Do każdego słoika dodajemy 2 ząbki czosnku, 2 liście laurowe, po 2-3 ziarenka; ziela angielskiego i pieprzu oraz po łyżeczce ziaren gorczycy. Zalewamy cukinię zalewą, zakręcamy słoiki i pasteryzujemy ok. 15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować