Od kilku tygodni myślałem co z zamrożonym leszczem od Basi zrobić...niedługo czas imprez domowych więc pora szykować jakieś przekąski ,które mogą bez trudu postać w chłodnym miejscu nawet przez parę miesięcy.
60 min
Składniki:
2 sztuki leszcza
2 cebule
sól
papryka ostra
mąka
olej do smażenia
Zalewa:
900 ml wody
250 ml octu
cebula
2 liście laurowe
kilka ziaren czarnego pieprzu
3 łyżeczki cukru
2 łyżki koncentratu pomidorowego
Leszcz w zalewie octowo-pomidorowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryby oczyszczamy z łusek ,kroimy w dzwonki. Cebule ścieramy na tarce ,nacieramy startą cebulą ,doprawiamy solą. Wstawiamy do lodówki na noc. Następnie ryby płuczemy ,oprószamy solą i ostrą papryką ,obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju. Usmażoną rybę przekładamy do słoików.
Do wody dodajemy pokrojoną w talarki cebulę ,cukier ,pieprz ,liście laurowe i ocet. Zagotowujemy ,dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy jeszcze 5 min. Tak przygotowaną zalewą wypełniamy słoiki i zakręcamy. Następnie pasteryzujemy ok. 30 min. Po tym czasie odstawiamy w chłodne miejsce na kilka dni.
Komentarze