Leszcz w zalewie octowo-pomidorowej

4.48 (166 ocen)

  • 60 min

Od kilku tygodni myślałem co z zamrożonym leszczem od Basi zrobić...niedługo czas imprez domowych więc pora szykować jakieś przekąski ,które mogą bez trudu postać w chłodnym miejscu nawet przez parę miesięcy.

  • 60 min

Składniki:


  • 2 sztuki leszcza
    2 cebule
    sól
    papryka ostra
    mąka
    olej do smażenia
    Zalewa:
    900 ml wody
    250 ml octu
    cebula
    2 liście laurowe
    kilka ziaren czarnego pieprzu
    3 łyżeczki cukru
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
Wystaw ocenę:

4.48 (166 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Leszcz w zalewie octowo-pomidorowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryby oczyszczamy z łusek ,kroimy w dzwonki. Cebule ścieramy na tarce ,nacieramy startą cebulą ,doprawiamy solą. Wstawiamy do lodówki na noc. Następnie ryby płuczemy ,oprószamy solą i ostrą papryką ,obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju. Usmażoną rybę przekładamy do słoików.

    Do wody dodajemy pokrojoną w talarki cebulę ,cukier ,pieprz ,liście laurowe i ocet. Zagotowujemy ,dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy jeszcze 5 min. Tak przygotowaną zalewą wypełniamy słoiki i zakręcamy. Następnie pasteryzujemy ok. 30 min. Po tym czasie odstawiamy w chłodne miejsce na kilka dni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować