Pudding piernikowy

0 (0 ocen)

  • Średni

Idealne zastosowanie czerstwych pierników.

  • Średni

Składniki:

  • - pierniki (czerstwych): 200 gramów
    - jajka: 3 sztuki
    - śmietana: 125 gramów
    - żurawina: 250 gramów
    - cukier puder: 250 gramów
    - cynamon: 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pierniczki

Pudding piernikowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierniki zmiel w blenderze. Dodaj śmietanę, dwie łyżki mąki i zagotuj w rondelku, mieszając, aż powstanie jednolita masa. Odstaw do ostygnięcia. W wysokim garnku zagotuj wodę. Oddziel żółtka od białek. Żółtka przełóż do miski razem z cukrem, a następnie wstaw ją do wrzątku. Ucieraj składniki, aż powstanie gładki, puszysty krem. Wymieszaj go z piernikową masą, dolej dwie łyżeczki soku z cytryny i dopraw cynamonem oraz szczyptą mielonego ziela angielskiego. Białka ubij na sztywno i ostrożnie wymieszaj je z ciastem.
  • 2. Cztery foremki do sufletu wysmaruj masłem i nałóż do każdej tyle samo ciasta. Do wysokiego naczynia wlej wrzątek i wstaw do niego foremki. Włóż wszystko do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st. C. Piecz ok. 30 minut. W tym czasie wlej 50 ml słodkiego soku, np. z winogron, do rondla i dodaj żurawinę. Gotuj, aż powstanie sos. Gdy ostygnie, zmiksuj go. Gotowe puddingi wyłóż na talerze, polej sosem, ozdób wiórkami czekolady i owocami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

5 (1 ocen)

Zdobywca nagrody

Deser piernikowy

To może cię zainteresować