Pudding piernikowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierniki zmiel w blenderze. Dodaj śmietanę, dwie łyżki mąki i zagotuj w rondelku, mieszając, aż powstanie jednolita masa. Odstaw do ostygnięcia. W wysokim garnku zagotuj wodę. Oddziel żółtka od białek. Żółtka przełóż do miski razem z cukrem, a następnie wstaw ją do wrzątku. Ucieraj składniki, aż powstanie gładki, puszysty krem. Wymieszaj go z piernikową masą, dolej dwie łyżeczki soku z cytryny i dopraw cynamonem oraz szczyptą mielonego ziela angielskiego. Białka ubij na sztywno i ostrożnie wymieszaj je z ciastem.
2.Cztery foremki do sufletu wysmaruj masłem i nałóż do każdej tyle samo ciasta. Do wysokiego naczynia wlej wrzątek i wstaw do niego foremki. Włóż wszystko do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st. C. Piecz ok. 30 minut. W tym czasie wlej 50 ml słodkiego soku, np. z winogron, do rondla i dodaj żurawinę. Gotuj, aż powstanie sos. Gdy ostygnie, zmiksuj go. Gotowe puddingi wyłóż na talerze, polej sosem, ozdób wiórkami czekolady i owocami.
Komentarze