Piernikowy domek

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 50 min

Warto go przygotować w okresie Adwentu z dziećmi, którym szczególnie spodoba się dekorowanie samego domku. To niezwykły wypiek, bo za sprawą lukru i kliku ozdób, zwykłe pierniczki stają się najprawdziwszą chatką św. Mikołaja! Nie ma piękniejszej ozdoby świątecznego stołu niż taki właśnie domek.

  • 2 godz. 50 min

Składniki:

  • Proporcje na 1 domek (jak ze zdjęcia):
    - 30 dag mąki tortowej + do podsypywania,
    - 4 dag masła,
    - 15 dag płynnego miodu,
    - 5 dag cukru,
    - 1 jajko,
    - łyżka mielonego cynamonu,
    - po 1/2 łyżeczki mielonego imbiru i roztartych goździków,
    - 1 gwiazdka anyżu,
    - po sporej szczypcie gałki muszkatołowej i kardamonu,
    - 2 proszku do pieczenia,
    - 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego,
    - łyżka bardzo drobno startej skórki pomarańczowej,
    - opcjonalnie 1-2 łyżki ciepłego mleka.

    Ponadto:
    - 3/4 szklanki cukru pudru,
    - kilka kropli soku z cytryny,

    - tabliczka białej czekolady,
    - 2 łyżki śmietanki 30 %,

    - 1/2 szklanki wiórek kokosowych,
    - skórka pomarańczowa, cukrowe perełki i czekoladowe serduszka.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik Desery Pierniczki

Piernikowy domek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Anyż rozcieramy w moździerzu, dodajemy resztę korzennych przypraw, tj. cynamon, imbir, roztarte goździki, gałką muszkatołową i kardamon oraz łączymy na jednolity proszek.
    Masło rozpuszczamy wraz z miodem i cukrem na jednolitą masę, studzimy.
  • 2. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy do miski przez sito. Dodajemy przygotowaną mieszankę przypraw korzennych i drobno startą skórkę pomarańczową. W sypkich składnikach robimy wgłębienie, wbijamy jajko, wlewamy przestudzoną masę miodową i sok pomarańczowy. Łączymy na gładkie, elastyczne ciasto (jeżeli ciasto zbytnio nie chce się łączyć, dodaj 1-2 łyżki letniego mleka, gdy jest za lepka trochę (1-2 łyżki) mąki).
    Z ciasta formujemy kulę, wkładamy do miski i przykrywamy folią spożywczą.
    Miskę z ciastem wkładamy na 2 godziny do lodówki.
  • Szablony ścian i dachu piernikowego domku 3. Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 7-8 mm, do ciasta przykładamy wycięte z kartonu szablony (2 ściany krótkie ostro zakończone - front i tył, 2 ściany długie - boki i 2 dachy (nieco dłuższe niż długie ściany)).
    Wycięte kształty układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy.
    Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na 15-20 minut i pieczemy na złoty kolor. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
  • 4. Z cukru pudru i soku z cytryny ucieramy gęsty, biały lukier (dodajemy tyle soku z cytryny, by powstał gęsty lukier).

    Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z 2 łyżkami śmietanki 30 %.

    Ze sparzonej skórki pomarańczowej wycinamy drzwi i okna domku.
  • 5. Elementy domku sklejamy ze sobą za pomocą lukru. Odkładamy do stężenia.
    Ściany smarujemy białą czekoladą za pomocą silikonowego pędzelka i obsypujemy wiórkami kokosowymi.
    Dach oblewamy lukrem tak, by utworzyły się sople.
    Resztą lukru przytwierdzamy dekoracje - pomarańczowe "drzwi" i "okna", perełki oraz czekoladowe serduszka.
    Odstawiamy do stężenia.

Porady

Tak przygotowany domek wytrzymuje przez 2-3 dni. Domek można także udekorować według swoich upodobań, a do dekoracji użyć - kolorowych cukierków, lentilek, bakalii i kolorowych pisaków. Szablony ścian i dachu domu wycinamy uprzednio z kartonu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować