Piernikowy rudolf - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Miód podgrzewaj na małym ogniu z cukrem,przyprawami i masłem - co jakiś czas mieszając, pilnując by masa się nie zagotowała.
2.Gdy składniki się połączą zdejmij z ognia i ostudź.
Mąkę przesiej z sodą oraz solą. Dodaj masę miodową i lekko roztrzepane jajko. Wyrób ciasto. Zawiń ciasto w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 12 godzin.
3.Lukier:
Białko ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodaj cukier waniliowy, i stopniowo cukier puder, sprawdzając czy lukier jest wystarczająco gęsty.
Do dwóch osobnych miseczek nałóż po 1 łyżce lukru, do jednej części dodaj barwnik czerwony, do drugiej brązowy, wymieszaj.
4.Stolnice posyp obficie mąką. Rozwałkuj ciasto na grubość ok.0,5 cm.
Wytnij z niego kółka o średnicy 8cm i 4 cm. Oraz z pozostałego ciasta uformuj cienkie wałeczki - a z nich precelki
5.Wszystkie elementy wyłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz od 10 do 12 minut w 180 stopniach.
Wyjmij, pozostaw do wystudzenia.
6.Mniejsze kółka posmaruj białym lukrem i przyklej do dużego kółka,tak by wyglądało to jak pyszczek.
7.Precelki także posmaruj białym lukrem i przyklej do dużego kółka z pyszczkiem tak by wyglądały jak rogi.
8.Za pomocą łyżeczki na pyszczek nakładamy po kropce czerwonego lukru - to jest nosek
9.Brązowy lukier za pomocą łyżki ,nakładamy zaraz nad pyszczkiem - to będą oczy
10.Udekorowane ciastka odstawiamy na bok by lukier porządnie zastygł
Komentarze