Piernikowy Rudolf

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Niezwykłe pierniczki , które sprawią , że na każdej buzi pojawi się uśmiech !!!

Składniki:

  • Ciasto piernikowe:
    500 g mąki
    1,5 szkl. miodu
    1 szkl. cukru pudru
    3/4 kostki masła
    jajko
    łyżeczka sody
    szczypta soli
    opakowanie przyprawy do piernika - 40 g
    1/2 łyżki przyprawy korzennej do piernika i grzanego wina


    Lukier:
    białko
    szczypta soli
    1 szkl. cukru pudru
    1 łyżka cukru waniliowego
    barwnik czerwony i brązowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Piernikowy rudolf - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Miód podgrzewaj na małym ogniu z cukrem,przyprawami i masłem - co jakiś czas mieszając, pilnując by masa się nie zagotowała.
  • 2. Gdy składniki się połączą zdejmij z ognia i ostudź.
    Mąkę przesiej z sodą oraz solą. Dodaj masę miodową i lekko roztrzepane jajko. Wyrób ciasto. Zawiń ciasto w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 12 godzin.
  • 3. Lukier:
    Białko ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodaj cukier waniliowy, i stopniowo cukier puder, sprawdzając czy lukier jest wystarczająco gęsty.
    Do dwóch osobnych miseczek nałóż po 1 łyżce lukru, do jednej części dodaj barwnik czerwony, do drugiej brązowy, wymieszaj.
  • 4. Stolnice posyp obficie mąką. Rozwałkuj ciasto na grubość ok.0,5 cm.
    Wytnij z niego kółka o średnicy 8cm i 4 cm. Oraz z pozostałego ciasta uformuj cienkie wałeczki - a z nich precelki
  • 5. Wszystkie elementy wyłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz od 10 do 12 minut w 180 stopniach.
    Wyjmij, pozostaw do wystudzenia.
  • rogi 6. Mniejsze kółka posmaruj białym lukrem i przyklej do dużego kółka,tak by wyglądało to jak pyszczek.
  • rogi 7. Precelki także posmaruj białym lukrem i przyklej do dużego kółka z pyszczkiem tak by wyglądały jak rogi.
  • nosek 8. Za pomocą łyżeczki na pyszczek nakładamy po kropce czerwonego lukru - to jest nosek
  • 9. Brązowy lukier za pomocą łyżki ,nakładamy zaraz nad pyszczkiem - to będą oczy
  • 10. Udekorowane ciastka odstawiamy na bok by lukier porządnie zastygł
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_02-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować