Ptysiowy okrąg z truskawkami

0 (0 ocen)

  • Średni

Wykorzystałam ciasto ptysiowe do deseru z truskawkami. Piekne i neicodzienne niesamowicie latwe.

  • Średni

Składniki:

  • - mąka tortowa: 125 gramów
    - masło: 50 gramów
    - jajka: 3 sztuki
    - sól: 1 szczypta
    - woda: 0.13 litra
    - Żelatyna: 2 łyżki
    - czekolada gorzka: 100 gramów
    - truskawki: 500 gramów
    - śmietana 36 %: 400 mililitrów
    - cukier wanilliowy: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ptysie

Ptysiowy okrąg z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wode, masło, sól zagotować. Wsypać mąkę i tak długo mieszać na małym ogniu, aż zrobi się klucha ciasta łatwo odchodząca od dna garnka. Zdjac z ognia. Wbic jedno jajko wmieszać. Następe 2 jajka pojedynczo wmieszać (ja uzywam miskera na wolnych obortach).
  • 2. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego (najlepiej użyć dużej gwiazdki) i formować na papierze do pieczenia okrąg. Rozgrzać piekarnik do najwyzszej temperatury najlepiej 225°C i piec około 40 min.
  • 3. Wystudzony okrąg przekroić na pół. Odczekać az wystygnie.
  • Ptysiowy okrąg z truskawkami 4. Truskawki umyć, usunąć szypułki i 200g zmiksować w blenderze. Zelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Wymieszać najpierw z dwoma łyżkami owoców, potem z resztą masy. Smietanę ubić, wsypać cukier waniliowy i dodac mus z truskawek. Całość wyłożyć na dolna częśc okręgu. Odstawić w chłodne miejsce.
  • Ptysiowy okrąg z truskawkami 5. 100g truskawek pokroić w plasterki, ułożyć na bitej śmietanie. Na owocach położyć górny okrąg i lekko docisnąć. Jeszcze trochę schłodzić. Na sam koniec polać rozpuszczona w kąpieli wodnej czekoladą, ozdobić truskawkami i ew. listkami mięty i posypac cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować