Ptysiowy wieniec z truskawkową śmietanką

0 (0 ocen)

Taki wieniec ozdobiony świeżymi owocami z delikatnym truskawkowym nadzieniem to pokusa nie do odparcia!! Stanowi ozdobę stołu, oraz przede wszystkim pyszny letni deser-POLECAM!

Składniki:

  • Składniki na 2 wieńce
    Ptysie
    - 1 szklanka wody,
    - 1 szklanka mąki tortowej,
    - 0,5 kostki margaryny,
    - Szczypta soli,
    - Szczypta proszku do pieczenia,
    - 4-5 jajek
    Truskawkowa śmietanka:
    • 0,5 litry śmietanki 30%,
    • 1,5 szklanka musu truskawkowego (zmiksowanych truskawek),
    • 2 galaretki truskawkowe,
    • Około 2-3 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto parzone Desery Ptysie

Ptysiowy wieniec z truskawkową śmietanką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rozpuszczenie margaryny 1. Wodę wlewamy do garnka i podgrzewamy. Do letniej dodajemy margarynę. Całość podgrzewamy do momentu jak tłuszcz się rozpuści.
  • gotowa kluska 2. Następnie dodajemy do całości sól , proszek do pieczenia oraz wsypujemy mąkę. Masę mieszamy do momentu powstania „kluski” . Ciasto powinno odchodzić dobrze od ścianek.
  • dodawanie jajek 3. Ciasto delikatnie studzimy. Następnie dodajemy do niego stopniowo do jednym jajku cały czas ucierając pałką.
  • wyciśnięty wieniec 4. Gotowe ciasto przekładamy do worka cukierniczego i wyciskać z niego ptysiowy wieniec. Ptysie pieczemy około 20 minut w 180°C , do zrumienienia.
    Z tej porcji wychodzą dwa wieńce.
  • ścinanie wierzchu 5. Upieczone wieńce studzimy, a następnie ścinamy wierzchy ptysi.
    Ptysie napełniamy truskawkową śmietanką i odstawiamy do zastygnięcia na ok. 0,5 godz. do lodówki.
    Przed podaniem ptysie posypujemy cukrem pudrem.
  • mus z rozpuszczona galaretką 6. TRUSKAWKOWA ŚMIETANKA:
    Mus truskawkowy podgrzewamy i słodzimy. W ciepłym rozpuszczamy galaretki. Pozostawiamy do przestygnięcia.
  • dodanie musu do ubitej śmietanki 7. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy tężejącą galaretkę. Całość dokładnie miksujemy. Śmietankę przekładamy do worka cukierniczego. Tak przygotowaną napełniamy dolne części ściętego wieńca. Przykrywamy uprzednio ściętymi wierzchami. Odstawiamy do zastygnięcia.

Porady

Ciasto ptysiowe można przygotować dzień wcześniej, a napełnić przed przybyciem gości.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować